Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon kadut tulvivat pahemmin kuin kymmeniin vuosiin – "En muista nähneeni tällaista aiemmin"

Keli: Lammikoihin ei kannata ajaa, ellei tunne kohtaa todella hyvin, kaupunkitekniikan keskuksen Jaana Junkkari sanoo.

Runsaat lumi- ja vesisateet ovat monin paikoin Espoossa vaihtuneet tulviviksi kaduiksi ja kevyen liikenteen väyliksi. Molemmin puolin nollaa sahaava sää ja sateiden jatkuminen pahentavat edelleen tilannetta.

Kuvia veden vallassa olevista kaduista on jaettu muun muassa Facebook-ryhmissä eri puolilla kaupunkia ja palautetta on satanut myös kaupungille.

Kaupunkitekniikan keskuksen asiakaspalvelupäällikkö Jaana Junkkarin mukaan kaduilla tulvii nyt pahemmin kuin kymmeniin vuosiin.

– Katuja on ollut poikki monin paikoin ja pihoilla on vettä. Tilanne on poikkeuksellisen paha. En muista nähneeni tällaista aiemmin, ja olen sentään nähnyt 33 talvea Espoossa, Junkkari sanoo.

Ongelman taustalla ovat Junkkarin mukaan poikkeuksellisen runsaat ja pitkään kestäneet lumi- ja vesisateet. Aurausten välissä tien pintaan ehti kehittyä polannejäätä, joka peitti hulevesikaivojen kannet ja estää nyt vettä virtaamasta kaivoihin.

Niillä kaduilla, joilla ei ole hulevesikaivoja, kadunreunojen aurausvallit ovat niin kovia, että vedet eivät pääse valumaan ojiin.

Vettä voi olla enemmän kuin saappaanvarren verran.

Junkkarin mukaan koko kalusto ja henkilöstö tekevät työtä jatkuvasti.

– Pahimmissa polannepaikoissa olemme rikkoneet kaivureilla ja höylillä jäätä hulevesikaivojen päältä. Niillä kaduilla, joissa kaivoja ei ole, on rikottu aurausvalleja, jotta vesi pääsisi virtaamaan ojiin. Teemme parhaamme, ja väki on helkkarin kovilla, mutta emme voi olla monessa paikkaa samaan aikaan, Junkkari toteaa.

Veden vallassa olevien katujen lisäksi Espoossa on edelleen sohjoisia ja polanteisia eli lumi- tai jääharjanteiden peittämiä katuja auraamatta.

Junkkari toivoo, että jos mahdollista, kaupunkilaiset kantaisivat kortensa kekoon ja rikkoisivat kadunvarsien valleja siellä, missä ne estävät vesiä valumasta ojiin.

Veden vallassa olevilla tai osin kaduilla kannattaa liikkua varovaisesti.

– Vettä voi olla enemmän kuin saappaanvarren verran. Jos ei tunne paikkaa todella hyvin, autolla ei kannata ajaa tällaisiin paikkoihin, Junkkari sanoo.