Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ärsyyntyminen lisää riskejä liikenteessä

Kysely: Puolet vastanneista sanoo, ettei ole koskaan käyttäytynyt aggressiivisesti liikenteessä.

Tuntuuko siltä, että muut sähläävät ja käyttäytyvät liikenteessä aggressiivisesti, mutta en minä? Kuusi kymmenestä kokee, että muut ovat vuoden aikana käyttäytyneet liikenteessä aggressiivisesti häntä kohtaan. Vain noin joka kolmas myöntää itse käyttäytyneensä tuolla tavalla, kertoo Liikenneturva tiedotteessaan.

Eniten liikenteessä ärsyttävät tiedotteen mukaan yllättävät tilanteet ja turhautumiset, kun liikenne ei etene kuten itse toivoo.

– Ihmisillä on taipumus tulkita omaa toimintaa tilanteesta johtuvaksi, mutta muiden toimintaa yksilön ominaisuudeksi, sanoo tiedotteessa Liikenneturvan suunnittelija Jyrki Kaistinen.

Lähes kolmannes Liikenneturvan kyselyyn vastanneista myöntää ottavansa tavallista suurempia riskejä liikenteessä, kun on ärsyyntynyt tai suuttunut.

Esimerkiksi kaasua saatetaan polkaista normaalia kovempaa tai lähdetään liian rohkeaan ohitukseen. Tutkimusten mukaan kuljettajalla on enemmän läheltä piti -tilanteita ja liikennerikkeitä, jos hänellä on negatiivinen tunnetila.

Tiedotteessa todetaan, että tunteiden heräämiselle ei välttämättä voi mitään. Siihen kukin voi kuitenkin vaikuttaa, miten antaa tunteiden vaikuttaa omaan käyttäytymiseensä.

Aggressiivinen käytös ei tiedotteen mukaan ole vain nyrkin puimista tai käsimerkkien näyttämistä. Jos huomaa pitävänsä koko ajan pientä papatusta muiden liikkujien toiminnasta, neuvoo tiedote hengittämään syvään ja olemaan hiljaa. Edessä ajava ”törttöilijä” saattaa olla eksyksissä vieraalla paikkakunnalla tai hän on huomannut pientareella jotain, mitä sinä et.

Liikenneturva muistuttaa, että autossa kyydissä olevat lapset ottavat mallia vanhemmistaan. Heille tulee olla liikenteessä hyvänä eikä huonona esimerkkinä.

Puolet Liikenneturvan kyselyyn vastanneista sanoo, ettei ole koskaan käyttäytynyt aggressiivisesti muita kohtaan liikenteessä. Kuukausittain tai useammin aggressiivisesti myöntää käyttäytyneensä kolme prosenttia vastaajista.

Liikenneturva ja Kantar TNS Oy selvittivät marras–joulukuussa 2021 suomalaisten mielipiteitä ja kokemuksia liikenteestä. Vastaajia kyselyssä oli 1 064.