Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivittyvä uutinen | Presidentti Sauli Niinistöltä kysyttiin, mitä tämä ajattelee Vladimir Putinista juuri nyt – "Nyt on naamiot riisuttu ja vain sodan kasvot näkyvät"

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin ovat aloittaneet yhteisen tiedotustilaisuuden Ukrainan-tilanteesta. Niinistö haki sanojaan tarkasti, kun Helsingin Sanomien toimittaja kysyi häneltä, mitä hän ajattelee Vladimir Putinista juuri nyt.

– Nyt on naamiot riisuttu ja vain sodan kasvot näkyvät. Riittääkö se?

Niinistöltä myös kysyttiin, koska tämä on viimeksi keskustellut Putinin kanssa.

– Tammikuun lopussa. Nyt voi olla sillä tavalla, että ei ole paljon puhuttavaa.

– Ennakkovaroituksista huolimatta tämä aamu on ollut meille kaikille järkytys. Meidän syvät tuntemuksemme ovat Ukrainan ihmisten luona. Viattomat ihmiset joutuvat nyt kokemaan sodan kauhuja, Niinistö sanoi tilaisuuden aluksi.

– Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän toimenpiteet ja sodankäynnin, ja vaatii sotatoimien pikaista lopettamista.

Presidentti halusi myös rauhoitella suomalaisia.

– Haluan korostaa, että uhka ei nyt kohdistu Suomeen. Haluan korostaa, että me olemme nyt tilanteen tasalla – ja pysymme.

Sanna Marin jatkoi tilaisuutta Niinistön jälkeen.

– Eurooppa-neuvosto tulee tänään vielä kokoontumaan ja miettimään pakotteita Venäjää vastaan. Tästä tulee pitkä keskustelu. Olemme Ukrainan ja ukrainalaisten tukena, tilanne on vakava ja me olemme tässä osana Euroopan-unionia, Marin sanoi.

Marinilta kysyttiin myös Suomen pakotepolitiikasta.

– Vaihtoehto pakotteille on sotilaallinen toiminta, se johtaisi syvempään kriisiin koko maanosassa. Siksi puhutaan taloudellisista pakotteista. Ne ovat painavia ja kovia, ja Eurooppa-neuvosto tulee niitä tänään vielä käsittelemään. Me toivomme, että järki voittaa, Marin kommentoi kysymystä.

Niinistön ja Marinin tiedotustilaisuus alkoi ilmoitetusta 35 minuuttia myöhässä.

Niin Niinistöltä kuin Mariniltakin kysyttiin, tulisiko Suomen nyt "harkita vakavasti" jäsenyyttä sotilasliitto Natossa.

– Kuten presidentti Niinistö sanoi, Suomeen ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa. Mikäli ulkopoliittinen tilanne sitä vaatii, asiaan voidaan kuitenkin palata nopeastikin, Marin muotoili.