Talous: Pankkikonttorit ovat harventuneet Espoossa, mutta nyt nopeasti kasvava Oma Säästöpankki avaa kaupunkiin uuden konttorin.
– Peli on ollut 4–4, mutta nyt siirryn 5–4 johtoon, aluejohtaja Markus Souru naurahtaa.
Vaikka Souru harrastaa salibandya ja istuu parhaillaankin Tapiolan urheiluhallin katsomossa, nyt ei puhuta pelitilanteesta. Luvut kertovat, kuinka monta pankkikonttoria Souru on avannut ja sulkenut urallaan.
Avauksia tulee kohta yksi lisää, kun Oma Säästöpankki avaa Espooseen uuden konttorin. Avaus on poikkeuksellinen, sillä viime vuosina pankit ovat lähinnä sulkeneet konttoreita.
Konttorin sijaintia ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta Tapiola ja Matinkylä ovat Sourun mukaan vahvimmilla. Konttorinjohtajan rekrytointi käynnistyy heti.
– Toiveissa olisi, että konttorinjohtaja löytyisi tulevien viikkojen aikana, jotta hän pääsisi vaikuttamaan sijaintiin ja palkkaamaan henkilökuntaa.
Vuosia jatkuneet alhaiset korot ovat hellineet asuntovelallisia mutta kurittaneet pankkeja.
Souru kertoo esimerkin: Ennen vuoden 2008 finanssikriisiä euriborkorko oli viisi prosenttia. Jos pankin marginaalikorko oli prosentin, pankki sai 100 000 euron asuntolainasta vuodessa 6 000 euron korkotuotot. Nyt pankkien korkokatteet ovat romahtaneet.
– Monet pankit ovat hakeneet kulusäästöjä vähentämällä henkilökuntaa ja sulkemalla konttoreita. Harvassa pankissa saa enää omaa yhteyshenkilöä. Silloin pankkitoiminnasta katoaa henkilökohtainen palvelu, jota moni suomalainen kuitenkin arvostaa.
Oma Säästöpankki on valinnut toisenlaisen toimintatavan kuin monet kilpailijat: asiakas saa päättää, asioiko kasvotusten vai digitaalisesti.
– Me tarjoamme palvelua ja etsimme asiakkaita, jotka ovat valmiit maksamaan vähän enemmän siitä, että saavat henkilökohtaista palvelua.

Oma Säästöpankki sai alkunsa 2009, jolloin Töysän ja Kuortaneen säästöpankit yhdistyivät. Sen jälkeen mukaan on liittynyt pankkeja eri puolilta Suomea.
Oma Säästöpankki erosi Säästöpankkiryhmästä 2015, jonka jälkeen se on voinut laajentua uusille alueille.
Nykyään Oma Säästöpankki on pörssiyritys, jolla on 35 konttoria, noin 330 työntekijää ja noin 1,5 prosentin markkinaosuus.
– Vaikka markkinaosuus on pieni, kasvu on ollut todella nopeaa. Uusia asiakkaita on tullut viime vuosina noin tuhat kuukaudessa ja olemme ottaneet nettomarkkinakasvusta jopa yli kymmenen prosentin siivua.
Markus Sourusta tuli 19-vuotiaana tiettävästi Suomen nuorin pankinjohtaja.
Souru kirjoitti 18-vuotiaana urheilujuttuja ja myi ilmoituksia Keski-Häme-lehteen. Asiakkaana sattui olemaan paikallisosuuspankin toimitusjohtaja, joka tarjosi töitä pankista.
Kun Lammin Osuuspankki avasi Lahteen uuden konttorin ja konttorille jouduttiin etsimään viime tipassa uusi johtaja, valinta osui Souruun.
Nuori pankkivirkailija ei ollut vielä siinä vaiheessa myöntänyt ensimmäistäkään lainaa, mutta toimitusjohtaja piti pikakurssin matkalla avajaisiin.
– Oppi meni ilmeisesti perille, sillä mitään suurempia luottotappioita ei syntynyt, Souru naurahtaa.
Vuonna 2008 Souru siirtyi Danske Bankiin. Vuonna 2013 hän joutui sulkemaan neljä konttoria, kun Danske Bank vähensi konttoreitaan Espoossa kuudesta kahteen.
– Se oli kovaa aikaa. Siinä kohtaa olin 4–2 tappiolla.
Vuonna 2018 Souru hyppäsi Oma Säästöpankkiin ja pääsi avaamaan 2019 konttorit Helsinkiin ja Turkuun.

Sourun perhe muutti Espoon Gumböleen 2012. Nykyään koti on Mankkaalla.
Souru kertoo, että Espoo tuntuu jo ihan kotikaupungilta. Kotiutumista on edistänyt urheilu.
Souru itse pelaa salibandya. 14-vuotias tytär harrastaa tanssia Tanssikoulu DCA:lla, ja 11-vuotias poika pelaa jalkapalloa Hongassa ja jääkiekkoa Kiekko-Espoon Blues-joukkueessa.
– En ole Kiekko-Espoossa missään virallisessa roolissa mutta yritän avustaa joukkuetta. Siellä on hyvä meininki, hän kiittelee.