Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoostakin löytyy oma talvipuutarha, ja nyt asukkaat haluaisivat sen takaisin käyttöön – katso kuvat 15 vuotta hylättynä olleista tiloista

Olari: Asukkaat haluavat elämää nuorisotilaan ja talvipuutarhaan.

Yksi valtava viherkasvi kurkottelee Olarin talvipuutarhan seinän takana kohti valoa. Olarin ostoskeskus, uimahalli ja Simo Järvisen aukiolla oleva talvipuutarha ovat suunnilleen saman ikäisiä kuin Espoon kaupunki. Syntyaikanaan 1970-luvun alussa paikka edusti uudenlaista kaupunkiarkkitehtuuria ja oli monenlaisine palveluineen olarilaisen kaupunkielämän keskus.

Talvipuutarha oli alunperin viihtyisä oleskelu- ja läpikulkukeidas, joka yhdisti jalankulkutason palvelut ja autoilijoille varatun tason toisiinsa.

Kokonaisuutta arvostettiin, sillä alueen suunnittelijat Simo Järvinen ja Eero Valjakka palkittiin rakennustaiteen ja yhdyskuntasuunnittelun valtionpalkinnolla vuonna 1975.

Olarilaiset yhdistykset ja toimijat toivovat nyt, että noin 15 vuotta hylättynä olleet talvipuutarha ja nuorisotila, jota paikalliset nuoret kutsuivat Lääväksi, kunnostettaisiin asukkaiden käyttöön.

Olari-Seura ja Espoon Mielenterveysyhdistys Emy ovat ilmaisseet Espoon kaupungille kiinnostuksensa tiloja kohtaan. Useat alueen toimijat ovat ideoineet työpajoissa tiloille uutta käyttöä ja he ovat valmiita myös osallistumaan tilojen kunnostukseen.

Jokaisessa kaupunginosassa pitäisi olla naapuruustalo.

– Talvipuutarha ja vanha ostari ovat Järvisen suunnitelmien peruspilari. Tämä osa Olaria on myös Espoon parhaiten alkuperäisessä muodossaan säilynyt lähiö. Kaupunkikuva onkin yleiskaavalla suojeltu, Olari-Seuran puheenjohtaja Heikki Lenkkeri sanoo.

Talvipuutarhan kautta kuljetaan nuorisotilaan, jonne voisi tehdä kokoustiloja, joista on alueella kova pula.

Nuorisotila sopisi kohtaamispaikaksi, jossa voisi järjestää päivisin ryhmätoimintaa ja iltaisin paikallisten yhdistysten kokouksia ja toimintaa.

Espoon Mielenterveysyhdistys Emy ry olisi valmis hallinnoimaan nuorisotilaa ja järjestämään siellä toimintaa päivisin. Emy vastaisi myös varauskalenterista ja avaimista. Paikalla voisi olla 1–2 yhdistyksen työntekijää.

Emy haluaa kaupunkiin lisää matalan kynnyksen kohtauspaikkoja.

– Jokaisessa kaupunginosassa pitäisi olla naapuruustalo tai avoimia korttelitiloja, jossa voi käydä kahvilla tai juttelemassa, Emyn toiminnanjohtaja Kaj Järvisalo sanoo.

– Tällaiset paikat lisäisivät osallisuutta ja sukupolvien välistä kohtaamista.

Emyn toiminnanohjaaja Arttu Pöyhtärille nuorisotila on entuudestaan tuttu, sillä hän vietti siellä paljon aikaa teininä.

– Nuorisotila oli oman kasvuni kannalta tärkeä paikka. On sääli, kun se on nyt käyttämättömänä.

– Uskon, että Olarin nuorisotilalle olisi käyttöä aamusta iltaan. Ison Omenan kirjaston kokous- ja työtilat ovat hyvin varattuja, ja koulujen iltakäyttö on hankalaa, koska vahtimestareita ei ole, Heikki Lenkkeri huomauttaa.

Talvipuutarhassa oli sen loiston päivinä trooppisia kasveja ja tila sai lisää ilmettä graniittijärkäleestä, jota pitkin valui vesi.

Talvipuutarhaa haluttaisin kehittää vähitellen. Ensin tila siivottaisiin. Espoon kuvataidekoulu olisi kiinnostunut tekemään kattorakenteisiin ripustettavan installaation.

Talvipuutarhan seinillä on maalauksia, joista osan voisi säästää, ja osan seinistä voisi varata uusien teosten maalaamista varten.

– Tilojen ottaminen uudelleen käyttöön tukisi kaupungin tavoitetta asukkaiden omatoimisuuden lisäämisestä ja yhteisöllisyydestä, Lenkkeri sanoo.

Nyt odotetaan asian etenemistä.