Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapset voivat ajautua sosiaalisessa mediassa sodan raakuksien äärelle jopa vahingossa – Yle: Tutkija varoittaa myös aikuisia Tiktokin kuvista

Monella aikuisellakaan ei ole kunnollista käsitystä, miten raakaa kuvamateriaalia Tiktok voi tarjota. Tätä mieltä on Ylen haastattelema sometutkija Suvi Uski.

Uskin mukaan nyt Ukrainan-sodan eskaloiduttua pitää olla erityisen tarkka sen suhteen, millaista kuvamateriaalia jälkikasvu sosiaalisesta mediasta seuraa. Tiktok on siitä haastava yhteisöpalvelu, että se tarjoaa vaivattomasti myös suoraa kuvamateriaalia.

– Aikuisilta saattaa unohtua, että Tiktokin kaltaisilla alustoilla tulee ihan suoraa kuvaa. Halusimme tai emme, nämä videot pyörivät meidän omien lastemme ja nuorten silmien edessä, Uski sanoo Ylen haastattelussa.

Tutkija huomauttaa, että sotatilanteessa on huomioitava etteivät kaikki kuvat ole totta, vaan joukossa on paljon propaganda-aineistoa.

– Tiktok-videoista on todella vaikea sanoa, kuinka aitoja ne ovat. Siellä on tällä hetkellä myös paljon propagandasisältöä, Uski sanoo.