Suomessa on havaittu uusi omikronviruksen muunnos – Näin suojaudut muunnokselta

Suomessa on havaittu uusi omikronviruksen muunnos. Tapauksia on toistaiseksi 11, uutisoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kaikki tapaukset ovat Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueelta. THL kertoo tehostavansa varianttiseurantaa alueen sairaanhoitopiirissä.

Omikronvariantin alalinjojen yhdistymisestä syntyneessä muunnoksessa on osia molempien virusten perimästä eli virukset rekombinoituvat. Uutisen mukaan rekombinaatiosta syntyneiden virusten ei tiedetä aiheuttaneen omikroniin nähden kohonnutta tartunta- tai sairastumisriskiä.

THL muistuttaa, että samat suojatoimet pätevät myös virusmuunnoksiin. Niitä voi torjua huolehtimalla suositusten mukaisesta rokotesuojasta, hyvästä käsi- ja maskihygieniasta sekä turvaväleistä.

– Jos saat oireita, pysy kotona ja tee tarvittaessa koronatesti, THL ohjeistaa.

Jos sairastuneella esiintyy kahta eri koronavirusvarianttia samanaikaisesti, on uutisen mukaan mahdollista, että virukset lisääntyvät samassa solussa ja vaihtavat perimän osia keskenään eli rekombinoituvat.

Uutisessa muistutetaan, että virusmuunnosten syntyminen on hyvin tavallista ja se kuuluu virusten normaaliin kiertoon. Koronapandemian aikana on jo nähty, että variantit voivat levitä ja syrjäyttää aiempia virusmuotoja.

THL sekvensoi viikoittain otannan positiivisista koronanäytteistä osana Helsingin yliopiston ja Suomen molekyylilääketieteen insituutin (FIMM) kanssa toteutettavaa varianttiseurantaa. Tässä seurannassa on havaittu rekombinaatio kahden omikronvariantin BA.1 ja BA.2 alalinjojen välillä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut