Seksiliikkeen myyjäksi alkanut Tanja, 26, iloitsee uudesta naisasiakkaiden ryhmästä – "Eikö ole ihanan samettinen", hän esittelee suosikkituotetta

Bisnes: Korona-aika toi varttuneet naiset alan liikkeiden oville.

Kun elämänsä ihka ensimmäistä kertaa avaa erotiikkaliikkeen oven, ei tiedä oikeastaan yhtään, mitä odottaa. Silti on yllätys, että alkuhetken yleistunnelma on kuin olisi tupsahtanut tavaratalon hygienia- ja kosmetiikkaosastolle.

Nopeasti kuitenkin vakuuttuu tulleensa oikeaan paikkaan, kun vibraattorien ja dildojen rivistö alkaa hahmottua silmiin. Eikä mene kauan, kun Punainen Kuu -liikkeen myyjän Tanja Mujusen luonnikkaalla luotsauksella puristan kädessäni kirkkaan violettista esinettä. Kyllä, keinotekoista kikkeliä.

– Eikö ole ihanan samettinen, Mujunen kysyä heläyttää.

Erotiikkaliike on aikuisten lelukauppa, josta löytyy tuhansia intiimejä mielihyvän tuottajia erikokoisina, erivärisinä, eri tekniikoin toimivina ja eri materiaaleista valmistettuna.

On myös aivan hevoskokoluokan värkkejä, jotka saavat maallikon silmät pyöristymään.

– Kyllä niitä käytetään ihan oikeastikin, mutta hankitaan myös huumorilahjoiksi, Mujunen valistaa.

On lämmön avulla muokattavia seksileluja, jotka voi laittaa vaikkapa mikroon. On lasisia versioita, jotka voi lämmittää esimerkiksi vedellä tai panna pakkaseen.

– Eri lämpötilat stimuloivat eri tavalla.

On laaja liukuvoiteiden kirjo, joukossa myös niin naisilla kuin miehillä tuntoherkkyyttä lisääviä ja maaliin pääsyä edistäviä tuotteita. On vaatteita sekä sitomiseen, alistamiseen ja sadomasokismiin liittyviä välinesettejä.

– Fifty Shades of Gray -elokuvan jälkeen selvästi yhä useampi halusi vähän kokeilla tällaisia valtaleikkejä, varsinkin nuoret aikuiset ovat olleet kiinnostuneita, Mujunen kertoo.

Osa erotiikkaliikkeen asiakkaista tietää tarkkaan, mitä on hakemassa. Monelle kuitenkin asiantuntevan myyjän apu on ensisijainen keino löytää omiin tarpeisiin sopiva tuote.

– Olen tässä auttamassa asiallisesti asiallisissa asioissa. Täällä puhutaan avoimesti. Jokainen saa olla oma itsensä, Mujunen sanoo.

Hän iloitsee siitä, että viime aikoina varttuneempien naisasiakkaiden määrä on huomattavasti kasvanut. Syynä lienee koronatilanteen tuoma lisäaika oman itsen ja parisuhteen hoitamiseen.

– On hienoa, että hekin huolehtivat omasta seksuaaliterveydestään, eli uskaltavat tuntea nautintoa ja tulla liikkeeseen sekä kysyä tarvittaessa apua erilaisissa asioissa.

Mujunen korostaa intiimiasioiden sujumisen olevan osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Sen edistämisen hän itse kokee työssään tärkeimmäksi.

– Joskus asioiden onnistumisen tiellä voi olla erilaisia sairauksia ja vammojakin, joiden vuoksi haetaan neuvoja ja apuvälineitä täältä.

26-vuotias Mujunen työskenteli aiemmin ravintolapäällikkönä, mutta halusi vaihtaa alaa. Vantaan Tikkurilassa, tarkasti ottaen piirun verran Viertolan puolella, sijaitsevassa liikkeessä hän aloitti kolme vuotta sitten.

– Ystävät ovat olleet, että vau, ihan sikasiistiä. Sukulaiset aluksi vähän empivät, että mikä homma tämä oikein on, mutta kun tulivat käymään paikan päällä, ymmärsivät. Olen aina ollut itse sellainen, että puhun avoimesti kaikesta.

Avoimuus on omiaan työssä, jossa asiakkaan kanssa usein luodataan yhdessä sitä, mikä on juuri se hänen juttunsa.

– Saa tässä hetkittäin tehdä vähän terapeuttistakin työtä.

Bisnes

Ei pornoa vaan lifestylea

Jyri von Grossin SexShop muutti kolmisen vuotta sitten Ikean lähelle Vantaan Porttipuistoon alkuperäisiltä sijoiltaan Kalliosta, jossa tilan puolesta tulivat seinät auttamatta vastaan. Yritys on toiminut jo 50 vuotta.

Hän kuvaa tämän päivän kilpailutilannetta erittäin kovaksi.

– On muutamia suuria pajoja, jotka toimivat isoin budjetein ja kovin ottein. Myös globaali nettikauppa puskee tänne, nettiin on helppo tehdä suomenkielisiä sivuja.

Tuotteet ja asenteet ovat muuttuneet.

– Ala on oikealla tavalla arkipäiväistynyt, koska kyllähän erotiikka kuuluu ihmisen elämään ja on hyvä asia, jos sen kanssa on sujut.

Tuotteet myyntiin tulevat Euroopasta, etupäässä Saksasta ja Alankomaista.

– Suunnittelijat ovat kovan tason kavereita ja erotiikka-alasta on tullut globaalistikin aivan toisenlainen. Nykyäänhän tämä on ihan lifestylea. On hierontaöljyjä, asuja, kondomeja, ja totta kai välineitäkin, mutta ne ovat kehittyneet lelumaisemmiksi. Uutuuksia tulee hirveällä tahdilla.

Punainen Kuu -myymälöitä Tikkurilassa ja Hämeenlinnassa pyörittävä Anssi Mattila puhuu hänkin kulttuurin muutoksesta alalla.

– Kun ennen oltiin syntisiä, kamalia ja pelottavia, nyt ihmiset ovat heränneet huomaamaan, että hetkonen, tuonne kauppaanhan voi oikeasti mennä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut