Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiista uudesta junavarikosta Luoman tai Mankin pelloille siirtyy KHO:n tuomareiden käsittelyyn − näin HSL:n ajama hanke on edennyt

Espoon Mankkiin tai Kirkkonummen Luomaan kaavailtua lähiliikenteen junavarikkoasiaa käsitellään seuraavaksi korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

KHO on myöntänyt 11 taholle valitusluvan. Juuret juontavat maakuntakaavan hyväksymiseen.

Valitusluvan saivat muun muassa Luoman kyläyhdistys ja Kirkkonummen kunta sekä joukko yksityishenkilöitä, jotka ovat vaatineet, että junavarikkomerkintä on poistettava maakuntakaavasta.

Junavarikkomerkinnän vastustajat hävisivät ensimmäisen erän kaavaprosessissa, kun hallinto-oikeus hylkäsi kaikki valitukset viime syksynä.

Seuraavaksi odotetaan KHO:n kantaa asiaan muutaman kuukauden kuluessa.

Lue myös:

Mankki ja Luoma ykkösvaihtoehdot liki sadan junan varikolle –välttämätön, jos Pisara-rata rakennetaan

Asukkaat tyrmäävät massiivisen varikon kulttuurimaisemaan – "Halkaisisi kylän keskeltä"

Oikeuteen päätyneessä kaavakiistassa on kyse Uudenmaan maakuntavaltuuston toissa vuonna hyväksymästä maakuntakaavasta, johon tuli merkitä junavarikosta Luoma-Mankki -alueelle.

Junavarikkohanketta on käsitelty laajemmin runsaat kaksi vuotta sen jälkeen kun Väylävirasto selvitti kahteen otteeseen mahdollisia sijaintipaikkoja.

Rantaradan varrella tutkittiin kolmea vaihtoehtoa: Luoman ja Mankin lisäksi selvityksessä oli myös Kirkkonummen Vuohimäki.

Junavarikon sijoitusta on vastustettu laajasti. Myös Kirkkonummen kunta ja Espoon kaupunki ovat lausuneet Luoma-Mankki -sijoitusvaihtoehdosta kielteisen kantansa.

Lue myös:

Valtavasta junavarikosta pysyy merkintä Espoon ja Kirkkonummen rajalla – Espoon esitys kaatui selvin luvuin

Uusia junavarikkoja on vaatinut erityisesti HSL, jonka mielestä varikkopäätös pitäisi tehdä nopeasti ja ennen kuin uusia lähiliikenteen junia päätetään hankkia.

Junia tarvitaan siinä vaiheessa, kun Espoon kaupunkiradan jatke Leppävaarasta Kauklahteen valmistuu noin 4 vuoden kuluttua. Ratatyö alkavat viimeistään ensi kesänä.

Tosin junakaluston hankintaa ja varikkohanketta on varjostanut korona-aika, joka on romahduttanut HSL:n matkustajamäärät ja talouden.

Junavarikkohankkeiden suunnittelu jatkuu kuitenkin edelleen. Tänä vuonna valmistuu uusi selvitys, jonka teettää Pääkaupunkiseudun junakalusto Oy.

Yhtiön omistavat pääkaupunkiseudun kaupungit. Lähiliikenteen junat ovat yhtiön omistuksessa ja niitä käyttää VR.

Lue myös:

Junavarikon sijainti on herättänyt vastustusta niin Espoossa kuin Kirkkonummella – nyt varikoista tehdään uusi selvitys