Laaja etätyösuositus ja ravintolarajoitukset päättyvät tiistaina – Näin palaat lähitöihin turvallisesti

Laaja etätyösuositus päättyy tiistaina 1. maaliskuuta. Huomenna päättyvät myös ravintolarajoitukset eli niiden aukioloa, anniskelua, asiakasmääriä ja istumapaikkoja koskevat vaatimukset eivät ole enää voimassa. Rajoituksia voidaan purkaa ja suosituksia poistaa, koska koronaepidemia on tasaantunut.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muistuttaa nyt tiedotteessaan, että ihmisten omat toimet tartuntojen leviämisen estämiseksi ovat jatkossa entistäkin tärkeämpiä.

– Koronaepidemia ei kuitenkaan ole kokonaan ohi. Lähitöihin palatessa on järkevää yhä huolehtia omasta ja ympärillä olevien ihmisten turvallisuudesta rokotuksin ja jo aiemmin opituin keinoin, sanoo tiedotteessa THL:n johtaja Mika Salminen.

Hän muistuttaa, että rokotteet ovat tärkein keino suojella itseä ja ympärillä olevia. Salminen neuvoo, että rokotetut ja rokottamattomat voivat huolehtia omasta ja muiden terveydestä myös turvavälien, maskien ja käsienpesun avulla. Oireisena ei edelleenkään pidä mennä työpaikalle vaan tulee jäädä kotiin kunnes on terve.

– Hygieniakäytännöt eivät koske pelkästään työpaikkoja, vaan myös työmatkoja. Etenkin ruuhkaisissa julkisissa liikenneväleissä maskin käyttö on yhä viisasta, sanoo Salminen.

Salmisen mukaan kahden vuoden epidemia-ajan jälkeen on myös kaikesta huolimatta uskallettava alkaa elää normaalimpaa elämää.

– Virus on keskuudessamme eikä sitä saada kokonaan katoamaan. Itseään ei kannata soimata tai tuntea syyllisyyttä, jos kaikesta huolimatta saa tartunnan ja sattuisi altistamaan jonkun kanssaihmisen, Salminen vielä toteaa.

Turvallisesti etätöistä lähitöihin

Muistilista lähitöihin palaavalle

Käytä kasvomaskia. Sen käyttö on erityisen tärkeää julkisissa sisätiloissa, kuten ruuhkaisissa liikennevälineissä, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

Pidä turvaväli muihin ihmisiin. Se on hyvä pitää aina, kun se on mahdollista.

Huolehdi rokotussuojasi kuntoon. Rokotteet suojaavat vakavalta taudilta. THL suosittelee kolmansien rokoteannosten ottamista kaikille 18 vuotta täyttäneille.

Sairasta kotona ja palaa lähitöihin vasta, kun olet taas terve. Tee tarvittaessa kotitesti.

Muista huolellinen käsienpesu saippualla. Huolehdi, että se kestää ainakin 20 sekuntia. Korona-aikana kättelyn välttäminen on suotavaa.

Yski hihaan tai nenäliinaan. Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa.

Jos mahdollista, vältä kaikista ruuhkaisimpia lähityöpäiviä. Jos lähipäiviä voi porrastaa, kannattaa mahdollisuutta hyödyntää.

Tuuleta työtiloja. Etenkin pienten kokoustilojen tuulettaminen palaverien välillä ehkäisee koronan leviämistä.

Lähde THL

Esitys: Ravintolarajoitukset jäävät historiaan 1. maaliskuuta – hygieniavelvoitteet jatkuvat ainakin maaliskuun loppuun

Laaja etätyösuositus päättyy – Tätä se tarkoittaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut