Kasvu: Henkilöstömäärä ei ole seurannut kaupungin rajua kasvua.
Pahoin ruuhkautunut kaupungin rakennusvalvonta saa tilapäistä apua, jotta uusiakin lupahakemuksia voitaisiin edistää.
Rakennusvalvonta ilmoitti 15. helmikuuta, että ruuhkautumisen vuoksi lupakäsittelijät keskittyvät ennen 14. helmikuuta tulleiden lupien käsittelyyn, eikä uusille hakemuksille osoiteta toistaiseksi lupakäsittelijää. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sekä isot että pienet hankkeet joutuvat odottamaan rakennuslupaa jopa kuukausia normaalia pidempään.
15. helmikuuta lupakäsittelyssä oli 1 346 lupaa. Keskimäärin yksi lupakäsittelijä käsittelee 80 lupaa.
Ympäristö- ja rakennusvalvontakeskuksen johtaja Pasi Timo sanoo, että keskus saa nyt tilapäiseksi avuksi kaksi henkilöä, jotka keskittyvät uusien lupahakemusten käsittelyyn.
– He käyvät läpi uusia lupahakemuksia ja otamme yhteyttä hakijaan, jos suunnitelmissa on puutteita tai hakemuksista puuttuu esimerkiksi liitteitä. Varsinaista lupakäsittelijää uusille hankkeille ei edelleenkään nimetä. Asiakkaan kannalta on kuitenkin positiivista, että he saavat viestiä, jos hakemuksesta puuttuu jotakin, Timo selvittää.
Timo sanoo, että uusien lupien käsittelyn siirtämisellä on aidosti tarkoitus parantaa tilannetta.
– Teemme kaikkemme, jotta sumaa päästään purkamaan ja uskomme, että tämä on siihen paras keino. Jos ottaisimme uudetkin luvat nyt käsittelyyn, tilanne hidastuisi entisestään.
Hankala tilanne on poikinut palautetta rakennusvalvontaan ja asiaa käsiteltiin edellisviikolla myös ympäristö- ja rakennuslautakunnassa.
Timon mukaan taustalla on useita syitä. Keskeisin on Espoon vuosia jatkunut voimakas rakentaminen, joka on kasvattanut lupakäsittelijöiden työmäärää huomattavasti. Henkilöstöä ei kuitenkaan ole lisätty.
Tilannetta pahentavat rakennusalan työvoimapula sekä eläköityminen. Viime vuonna Espoon rakennusvalvontakeskuksesta jäi eläkkeelle kaksi lupakäsittelijää, tänä vuonna kevään aikana jää neljä.
Timo laskee, että rakennuslupahakemuksia käsittelee tällä hetkellä 17 henkilöä. Lukumäärä pienenee kevään aikana eläkkeelle jäämisten seurauksena neljällä.
Rekrytointeja keskuksessa on tällä hetkellä avoinna kaksi. Rakennusalan työvoimapula ja eläköityminen vaikeuttavat kuitenkin tilannetta.
Timo sanoo, että samoja haasteita on muissakin kaupungeissa. Muun muassa Vantaa kertoo sivuillaan lupakäsittelyn ruuhkista.
Resurssipulaa rakennusvalvonnassa on ollut jo pidempään, ja nyt tilanne on muuttunut pahemmaksi rakennusbuumin myötä, sanoo myös ympäristö- ja rakennuslautakunnan puheenjohtaja Johanna Karimäki (vihr.).
Lautakunta otti tilanteen nopealla aikataululla käsittelyyn edellisviikolla ja suosittelee kaupunginhallitukselle uusien virkojen perustamista. Ruuhkautumisen lisäksi lautakunta oli huolissaan myös työntekijöiden jaksamisesta.
– Ihan selvästi tekijöitä tarvitaan lisää, jotta asukkaat saavat lupansa, Karimäki toteaa.
Karimäki kiinnittäisi huomiota myös lupaprosesseihin.
– Rakennusvalvonnassa tehdään korkealaatuista työstä, mutta kun hankkeita on paljon, olisi hyvä pohtia, voidaanko asioita tehdä toisella tavalla.
Lautakunta seuraa Karimäen mukaan tilannetta jatkossakin.
– Viesti vakansseista on nyt annettu kaupunginhallitukselle, joka päättää rahoituksesta, Karimäki sanoo.