Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoossa liikkuu entistä enemmän ihmisiä kylpytakeissaan – syynä on tämä terveydelle suotuisa hittilaji, jonka suosio räjähti korona-aikana

Harrastus: Talviuintipaikkojen kävijämäärät kipusivat huippulukemiin.

Espoonlahden rannikolla, Saunalahden lähettyvillä sijaitsee piskuinen Kallvikin Talviuimareiden seura. Sen jäsenmäärä on parin viimeisen vuoden aikana kaksinkertaistunut – ja jatkaa kasvuaan. Parikymmentä vuotta 70 jäsenen voimin pyörineessä seurassa on jäseniä nyt komeat 170.

Siitäkin huolimatta, että uusia jäseniä ei otettu lähes puoleen vuoteen koronapandemian takia.

– Emme halunneet riskeerata omien jäsentemme mahdollisuutta jatkaa harrastustaan. Pyrimme toimimaan koronaturvallisesti ja noudattamaan Espoon kaupungilta saamiamme ohjeita. Tulijoita olisi kyllä ollut, Matti Simonen kertoo.

Simosen mukaan Kallvik on Espoon pienin kaupungin tukema talviuintiseura. Seuran perustamisesta lähtien hän on miettinyt, mahtaako kaupunki pitää harrastajamääriä riittävänä. Muutamaan vuoteen pelkoa ei ole ollut.

Ennen koronaa vuosittainen kävijämäärä oli tuhannen tietämissä. Kausi kaudelta kävijämäärä on kivunnut muutamalla sadalla kävijällä ylöspäin. Talvella 2020–2021 avannossa käytiin ennätykselliset 3 333 kertaa. Se tarkoittaa, että keskimäärin uimassa kävi aiemmin viisi uimaria ja nyt kuusitoista.

Uintikerroista pidetään kausittaista kirjanpitoa naisten pukukopissa. Väliverhon takana olevat miehet merkkaavat käyntinsä samaan kirjaan.

Jos se ei sentään koronaa estä, niin tavallisen flunssan kyllä.

– Näin toivomme.

Kallvikin talviuintipaikalla käy Simosen arvion mukaan huomattava määrä niin kutsuttuja ”freeridereita”, jotka riisuvat ja pukevat vaatteensa avantokopilla tai ajavat autolla rantaan kylpytakki päällä.

Ritva Hansen on toiminut talviuinnin yhdyshenkilönä Matinkylän rannassa jo 20 vuotta.

– Aiemmin täällä ei ollut avantoa ja kävimme Haukilahdessa. Viime talvena emme antaneet uusille uimareilla avaimia, mutta avannolle oli jonoa. Laiturin päässä olevaan telttaan pääsi pari uimaria kerrallaan.

Parhaimpina päivinä Matinkylässä on käynyt yli sata uimaria.

– Huonommallakin ilmalla noin kolmisenkymmentä.

Viime syksynä Hansen luovutti jo avaimia halukkaille. Nyt harrastuksen pariin on tullut nuorempia. Aiemmin laji oli iäkkäämpien harrastajien lähes yksinoikeus.

Hansen toteaa, että avantouinti on ollut aiemminkin muotia.

– On huomattu, että talviuinnilla on myös terveysvaikutteita. Jos se ei sentään koronaa estä, niin tavallisen flunssan kyllä, Hansen uskoo.

Pitkäjärven talviuintipaikalla jäsenmäärä putosi, kun uusia jäseniä ei otettu hetkeen, kertoo Laaksolahden Talviuimareiden Timo Ollikka.

– Kun avasimme padon, saimme viikossa 66 uutta jäsentä, Ollikka kertoo.

Päivittäiset kävijämäärien huiput ovat vaihdelleet 90–100 uimarissa viimeisen parin talven aikana. Ollikka kertoo, että jäseniä Laaksolahden talviuimareissa on alle 300.

Espoon kaupungin tilastoista selviää, että kylmässä kylpijöitä käy viimeisimpien lukujen mukaan rantaa kohden keskimäärin 8 000– 10 000.

Matinkylän rannalla naisia kävi yhteensä noin 16 400, joista naisia 13 500 ja miehiä lähes 2 900.

– Korona lisäsi uimareiden määrän melkein kaksinkertaiseksi, Espoon kaupungin liikuntapäällikkö Jari Järvi vahvistaa.

Hänen mukaansa uuden, suunnitteilla olevan Laurinlahden talviuintipaikan valmistumisesta ei ole varmaa päivämäärää tiedossa.