Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ahdistaako Venäjän hyökkäys? Näistä numeroista saat apua

Kriisitilanne: Keskusteluapua on tarjolla useassa paikassa.

Venäjän ja Ukrainan väliseen sotaan liittyvien ajatusten ja tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin, sillä Espoo ja muut toimijat tarjoavat apua.

Kotihoidon asiakaskäynneillä on jo huomattu, että monet ikääntyneet reagoivat Ukrainan tilanteeseen voimakkaasti heillä olevien vanhojen ja hyvinkin raskaiden kokemusten ja muistojen vuoksi.

Palvelut eivät kuitenkaan tavoita kaikkia ikääntyneitä espoolaisia.

Kotihoidossa toivotaankin, että mahdollisimman moni omainen ottaisi yhteyttä ikääntyneisiin läheisiin, kuuntelisi huolia ja tarjoaisi tukea.

Ahdistukseen liittyvää keskusteluapua saa Espoon mielenterveys- ja päihdepalvelujen puhelinneuvonnasta, 09 816 31300. Puhelimeen vastataan arkisin kello 8–16.

Myös Länsi-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys auttaa numerossa 09 816 42439. Puhelimeen vastataan vuoden jokaisena päivänä ympäri vuorokauden.

Myös Suomen mielenterveys ry tarjoaa apua. Mieli ry:n kriisipuhelin päivystää suomeksi numerossa 09 2525 0111 ympäri vuorokauden.

Apua saa ajoittain myös ruotsiksi, englanniksi ja arabiaksi.

Espoon seurakuntien työntekijät ovat käytettävissä keskusteluapuna. Papin Puhelin päivystää joka päivä kello 9–21. Myös kirkon Palveleva puhelin auttaa suomeksi ja ruotsiksi. Tarkemmat tiedot seurakuntien keskusteluavusta löytyvät Tukea ja apua -sivuilta

Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta saa neuvoja siihen, miten tilannetta voi käsitellä lapsen kanssa.

Mitä pienempi lapsi, sitä enemmän häntä on syytä suojella kaikenlaisilta kriisiuutisilta. Uutisia ei pidä katsoa tai niistä keskustella lapsen kuullen.

Rauhoita ja anna turvaa. Jos huomaat lapsen pelästyvän jotain uutista, varmista, ettei hän joudu jatkamaan katselua. Rauhoita, anna turvaa ja lohduta.

Kysy miltä tuntuu ja kuuntele.