Espooseen avattiin kolme kierrätyspistettä vaatteille – tammikuun aikana kertynyt kilomäärä yllätti HSY:n

Kierrätys: Espoolaisten tuoma poistotekstiilien määrä yllätti HSY:n. Tammikuun aikana tekstiilejä tuotiin keräykseen yli 2 500 kiloa.

Espoolaiset ovat innostuneet poistotekstiilien kierrätyksestä. HSY aloitti tammikuussa kokeilun, jossa kerätään kotitalouksien poistotekstiilejä kolmessa pisteessä Espoossa. Keräyspisteet sijaitsevat kauppakeskus Isossa Omenassa, kauppakeskus Ainoassa ja itsepalvelukirpputori Akselin tiloissa Mankkaalla. Keräyspisteitä on pääkaupunkiseudulla kaikkiaan kymmenen. Näissä kokeilupisteissä kierrätys on maksutonta.

– Poistotekstiilikeräyksen suosio on vähän yllättänytkin meidät. Espoolaiset ovat todellakin innostuneet konmarittamaan kaappejaan, sanoo projektipäällikkö Leena Tuominen HSY:stä.

Poistotekstiilejä kertyi Espoon pisteistä tammikuun aikana yli 2 500 kiloa.

Aluksi suunniteltiin, että keräyspisteet tyhjennetään kerran viikossa. Tyhjennyskertoja tai rullakoiden määrää piti kuitenkin heti lisätä Ainoassa ja Akselissa ja Ison Omenan piste tyhjennetään kolmesti viikossa eli maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Ison Omenan piste onkin ollut yksi pääkaupunkiseudun aktiivisimmin käytetyistä poistotekstiilien kierrätyspisteistä.

Poistotekstiilejä on vuodesta 2019 alkaen vastaanotettu Sortti-asemilla, mutta keräyspisteitä on toivottu lähemmäs asukkaita.

– Kauppakeskukset ovat sijoituspaikkana hyviä, koska ne ovat helposti saavutettavissa ja ihmiset voivat tuoda tekstiilit kierrätykseen samalla kun he käyvät ruokakaupassa, Leena Tuominen toteaa.

Poistotekstiileihin kelpaavat kodintekstiilit, kuten kuluneet lakanat, pyyheliinat ja pöytäliinat sekä kirpputorille tai kierrätyskeskukseen kelpaamattomat rikkinäiset vaatteet, vaikkapa farkut ja T-paidat.

Poistotekstiileihin ei saa laittaa kenkiä, laukkuja, vöitä, tyynyjä tai peittoja.

Vaatteista ei tarvitse poistaa vetoketjuja tai nappeja. Niiden pitää olla puhtaita ja kuivia, mutta esimerkiksi mustikkatahrat tai vastaavat eivät haittaa. Tekstiilit pakataan muovikasseihin.

– Alusvaatteita ei hygieniasyistä saa laittaa poistotekstiileihin, Tuominen muistuttaa.

Poistotekstiilit päätyvät Paimioon avattuun poistotekstiilien jalostuslaitokseen. Siellä kotitalouksien poistotekstiilit jalostetaan mekaanisesti kierrätyskuiduksi, jota yritykset voivat käyttää tuotteidensa raaka-aineina.

Jalostus- ja kierrätyskelvottomat poistotekstiilit hyödynnetään energiantuotannossa.

Keräyskokeilu jatkuu kesäkuun loppuun.

– Kevään aikana mietitään, miten poistotekstiilien keräystä jatketaan, Tuominen kertoo.

Kierrätys

Espoossa kolme uutta keräyspistettä

Poistotekstiilien keräys laajentui pääkaupunkiseudulla tammikuun 2022 alussa, kun maksuton keräyskokeilu alkoi kymmenessä kauppakeskuksessa.

Espoossa on kolme uutta keräyspistettä.

Akseli kirpputori, Mankkaa, Sinimäentie 6 A, kaksi rullakkoa kassojen vieressä.

Kauppakeskus Iso Omena, Matinkylä, P1-kerros, parkkihallin sisäänkäynnin lähellä.

Stockmann Ainoa, Tapiola, Stockmannin 1. kerroksen palvelupiste.

Keräyspisteitä poistotekstiileille löytyy myös Sortti-asemilta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut