Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tätä tuotetta tulee tällä viikolla lisää, viime viikolla hyllyt hamstrattiin tyhjiksi Venäjän hyökkäyksen takia – "On hyvä hankkia niitä niin sanotusti hyvän sään aikana"

Joditabletteja on tulossa apteekkeihin lisää tällä viikolla. Viikonloppuna ne loppuivat suurimmassa osassa apteekeista.

Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen kertoo puhelimitse, että joditablettien kysyntä oli viime viikolla ennätyssuurta Ukrainan tilanteen vuoksi.

Kostiaisen mukaan tabletteja saadaan lisää tällä viikolla lääketukkukauppaan ja seuraavilla viikoilla vielä enemmän.

Hän neuvoo, että ajantasaisen tilanteen apteekeissa voi tarkistaa omasta apteekista tai Apteekkariliiton lääkehaku-palvelusta. Tilanne selviää, kun kirjoittaa www.apteekki.fi -sivulla hakukenttään sanan Jodix ja valitsee näytä lähin apteekki.

Myös Huoltovarmuuskeskuksella (HVK) on varmuusvarastoissa joditabletteja. Niiden määrää ja sijaintia ei voida HKV:n viestintäpäällikkö Riitta Väkeväisen mukaan kertoa, koska tämä on salassa pidettävää tietoa.

– Niitä on huomattavia määriä, voi Väkeväinen vain sanoa.

Yleensä joditabletteja myydään apteekista muutama paketti kuukaudessa.

– Varastot ovat viimekätinen hätävara tilanteisiin, joissa joditabletteja tarvittaisiin tai tähän olisi merkittävä välitön uhka ja ne olisivat loppu normaaleista jakelukanavasta kuten apteekeista ja tukuista tai niiden saatavuus olisi muutoin häiriintynyt, selvittää Väkeväinen puhelimessa.

Päätöksen varmuusvarastojen käyttöönotosta tekee valtioneuvosto.

Joditablettien pitäisi kuulua Säteilyturvakeskuksen (STUK) ja HKV:n mukaan aina jokaisen kodin ja loma-asunnon lääkekaappiin.

– Yleensä joditabletteja myydään apteekista muutama paketti kuukaudessa. On hyvä hankkia niitä niin sanotusti hyvän sään aikana siltä varalta, että niitä yhtäkkiä tarvitaankin, Apteekkariliiton Kostiainen sanoo.

STUK kehottaa nettisivullaan taloyhtiöitä varaamaan taloyhtiön väestönsuojiin joditabletteja asukkaiden tarpeeseen. Työpaikkoja, kouluja, terveyskeskuksia, päiväkoteja ja muita hoitolaitoksia kehotetaan hankkimaan joditabletteja jokaista työntekijää ja asiakasta varten.

Joditabletteja ei ole syytä hamstrata eikä niitä pidä ottaa omin päin, Apteekkariliitto sanoo tiedotteessaan.

Säteilyturvakeskus puolestaan kertoi viime perjantaina, ettei suomalaisten tule nyt ottaa joditabletteja, vaikka Tšernobylin lähellä onkin mitattu kohonneita säteilytasoja.

Joditablettia ei tule koskaan ottaa "varmuuden vuoksi", sillä on tärkeää ottaa tabletti oikeaan aikaan. Liian aikaisin tai myöhään otettuna sen suojavaikutus heikkenee.

Jos viranomaiset kehottavat ottamaan joditabletin, ohjeet annetaan televisiossa ja radiossa.