Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

13- ja 16-vuotiaat espoolaistytöt antoivat viikkorahansa Ukrainaan, ja nyt perhe tarjoaa myös makuuhuonetta sotaa pakeneville – "Tuntui, että haluan tehdä enemmän", sanoo äiti

Venäjän hyökkäyksen aiheuttama kärsimys on saanut yhä useammat suomalaiset tarjoamaan apuaan Ukrainaan. Avustamiskanavia on nyt useita.

Espoolaisessa Kaitueen perheessä äiti Merja Kaitue ja teini-ikäiset tyttäret päättivät ensin auttaa Ukrainaa rahallisesti.

– Rahan lahjoittaminen on varmasti se tehokkain tapa auttaa. Olemme sopineet yhdessä 16- ja 13-vuotiaiden tyttöjen kanssa, että viikkorahat annetaan Ukrainaan, kertoo Kaitue, joka tyttäriensä tavoin lähettää rahaa ukrainalaisille.

Lisäksi Kaitueen perhe tarjoaa asuntoaan sotaa pakeneville ukrainalaisille www.host4ukraine.com-palvelun kautta.

Kyseessä on vapaaehtoinen palvelu, jonka taustalla on Saksan Bremeniin rekisteröity Churcpool-yhtiö. Palvelun kautta kuka tahansa voi ilmoittaa tarjolla olevasta asunnosta tai talosta.

Kaitueen kaltaisia suomalaisauttajia on rekisteröitynyt palveluun jo useita ympäri Suomea.

– Meillä on kodissamme useampi makuuhuone, joista yksi on ollut minulla etätyökäytössä. Tarjoamme sitä nyt käyttöön, sillä etätyötä voi kyllä tehdä muuallakin, Merja Kaitue sanoo.

Tarpeen vaatiessa tilaa voi löytyä perheestä enemmänkin.

– Tytöt ovat sanoneet, että voivat tarpeen tullen luopua omasta makuuhuoneestaan, Kaitue lisää.

Host4Ukraine-yhteisö kertoi Facebook-sivuillaan maanantaina, että asuntojaan tarjoavia ihmisiä on tullut jo 27 eri maasta.

Kaitueen perheessä Ukrainan sota on puhuttanut paljon. Kaitue kertoo, että hän on aiemminkin antanut rahaa erilaisten kriisien uhreille ja osallistunut esimerkiksi ilmastomielenosoituksiin.

Ukraina sodan puhjettua auttamisen halu on ollut aiempaa kouriintuntuvampi, vaikkei Kaitueella ei ollut entuudestaan mitään erityistä tunnesidettä aggression kohteeksi joutuneeseen maahan.

– Ukrainan kohdalla auttamista lisää varmaan se, että avustamiskanavia on aiempaa enemmän. Itse päädyimme tarjoamaan asuntoa, kun löysin palveluun johtavan linkin somesta. Tuntui, että haluan tehdä enemmän kuin antaa rahaa, Kaitue puntaroi toimintansa motiiveja.

Perinteisten auttamisjärjestöjen ohella Ukrainan sota on synnyttänyt koko joukon vapaaehtoisten ylläpitämiä avustuskanavia.

Yhtenä esimerkkinä on espoolaisen Säde Johanna Westerlundin Facebookissa aloittama Operaatio Toivo, johon liittyi 20 000 auttaa pelkästään yhden vuorokauden aikana.

Merja Kaitue arvelee, että ihmisten auttamishaluja voi lisätä nyt se, että Ukrainan sota on lähellä Suomea. Sodan aiheuttama epätoivo tulee liki myös erilaisten sosiaalisen median kanavien kautta.

Kaitueen perheessä sotaa on seurattu muun muassa TikTokista. Samalla perheessä on jouduttu puhumaan siitä, missä kulkee auttamisen halun ja oman psyykkisen kestämisen raja.

– On hyvä pohtia sitä, kuinka paljon voi tehdä auttaakseen ja toisaalta kuinka missä menee raja itsensä suojeluun, Kaitue sanoo.