Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tällaisia ongelmia yksityinen Ukraina-apu kohtaa

Ensimmäiset Suomen Punaisen Ristin (SPR) avustustyöntekijät ovat lähdössä Ukrainan konfliktin lähialueille tukemaan kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaatiota. Heidät lähetetään SPR:n katastrofirahaston varoilla auttamaan muun muassa materiaaliavun perillemenossa, kertoo SPR tiedotteessaan.

Logistiikan avustustyöntekijät Juha Niininen ja Toni Laitinen tulevat työskentelemään Ukrainan ulkopuolella ja varmistavat, että materiaalinen apu saadaan varastoitua, kuljetettua ja toimitettua avuntarvitsijoille. Hilkka Hyrkkö auttaa puolestaan viestimään Punaisen Ristin avustustyöstä.

SPR:n kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Marko Korhonen kertoo huomanneensa, että suomalaisilla on nyt kova avustamisen into. Hän pitää sitä äärettömän positiivisena asiana.

Hän kuitenkin tietää, että pienemmillä toimijoilla ja yksityishenkilöillä on avustaessaan edessä muutamia hankalia asioita.

– Hankaluutena on saada apu perille. Siellä paikan päällä pitäisi olla paikallinen partneri, joka hoitaa avun jakamisen. Täytyy myös tietää, mitä ukrainalaiset tällä hetkellä tarvitsevat, Korhonen sanoo puhelimitse.

SPR:n avustustoiminta on Korhosen mukaan aika ammattimaista. Siitä on vuosikymmenten aikana kertynyt jo kokemusta, jota voidaan hyödyntää.

– Teemme avustusta aika isossa skaalassa. Tässäkin toimii suuruuden ekonomia. Hankimme tavaraa paljon, jolloin sen hintaa saadaan puristettua alas. Pystymme myös hoitamaan jakelun tehokkaasti. Jos olisi kappaletavaraa, sen jakelu olisi todella työllistävää.

SPR keskittyy sodan jalkoihin Ukrainassa jääneitä ja sotaa muualle pakenevia avustaessaan perusasioihin eli ihmisten hengissä pitämiseen.

– Se tarkoittaa vettä, ruokaa, suojaa eli kattoa pään päälle ja terveydenhuoltoa sekä henkisen tuen tarjoamiseen, luettelee Korhonen puhelimessa.

Hänen mukaansa tässäkin tilanteessa viedään juuri sellaista apua, jota ukrainalaiset tarvitsevat. Tietoa tarvittavasta avusta SPR saa Korhosen mukaan jo paikalla olevilta paikallisilta ja kansainvälisiltä toimijoilta.

– Apua toimitetaan tarpeen mukaan.

Vaikka nykyään ihmisillä on vähemmän käteistä rahaa kuin ennen, SPR aloitti lipaskeräyksen maanantaina. Se näkyy katukuvassa muun muassa Helsingissä.

– Lipaskerääjänä oleminen on yksi keino ottaa osaa avustamiseen. Sillä tavalla pääsee avun ketjuun. Lisäksi lipaskeräyksellä teemme näkyväksi katastrofirahastoamme, Korhonen toteaa.

SPR valmistelee myös materiaalituen lähettämistä Ukrainan naapurimaihin paenneiden tukemiseksi kansainvälisen Punaisen Ristin kautta.

Ulkoministeriö on myöntänyt SPR:lle kolmen miljoonan euron rahoituksen Ukrainan tukemiseksi. Jo aiemmin helmikuussa ulkoministeriö myönsi SPR:lle miljoonan euron rahoituksen toimitettavaksi kansainvälisen Punaisen Ristin työhön Ukrainassa.