Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset lähtevät pelastamaan ukrainalaisia ja heidän lemmikkejään, mukaan mahtuu jopa 30 koiraa

Suomesta lähtee perjantaina kohti Ukrainaa turkulaisen vapaaehtoistoimijan Inno Ukrainen toimesta kuljetusauto lemmikkejä varten ja linja-auto. Ne tuovat turvaan ukrainalaisia lemmikkeineen. Hankkeen takana on joukko eri puolilla Suomea asuvia yksityisiä henkilöitä, joita yhdistää halu auttaa ukrainalaisia omien mahdollisuuksiensa mukaan.

Helsinkiläinen Pia Pesu on whatsapp-ryhmässä alkunsa saaneen hankkeen yhdyshenkilö ja organisaattori. Hän sanoo, että tämä on häneltä ja kaikilta muiltakin silkkaa vapaaehtoistoimintaa.

Pesu itse ei ole lähdössä kohti Ukrainaa. Hänellä ei vielä torstaina päivällä ollut tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni on sinne lähdössä.

– Eläinten evakuointiin tarkoitettua autoa pakataan parhaillaan Turussa.

Autossa kuljetetaan menomatkalla ihmisten ja eläinten ruokia, lääkkeitä, lääkinnällisiä tarvikkeita, hoitotarvikkeita, makuupusseja ja hygieniatuotteita. Lisäksi mukaan lähtee eläintenhoitaja.

Eläinlääkäriä matkalle ei lähde. Tähän on syynä se, että määränpäässä toimivat paikalliset eläinlääkärit ja autossa on tarkoitus kuljettaa pitkän matkan takia vain terveitä eläimiä.

Pesu arvioi, että autot ovat perillä Puolan ja Ukrainan rajalla lauantaina.

– Meillä on yhteydet paikallisiin henkilöihin, jotka voivat tiedottaa autojemme tulleen paikalle. He sitten kertovat, että voimme kuljettaa lemmikit kuten koirat ja kissat omistajineen Suomeen.

Mukaan mahtuu noin 10 isompaa ja 20 pienempää koiraa. Pesun mukaan niille on häkit ja ruoat valmiina.

– Olemme kuulleet, että isoja koiria ei ole juurikaan saatu rajan yli. Niitä on hylätty sinne.

– Me autamme kaikkia, jotka apua tarvitsevat, mahdollisuuksiemme mukaan. Sinne viedään muun muassa ruokaa ja hoitotarvikkeita, joita on saatu lahjoituksina. Siellä on huutava pula kaikesta. Sinne viedään keräyksellä saatua ruokaa, klinikkatarvikkeita, pyyhkeitä, peittoja, kaulapantoja, Pesu luettelee esimerkkejä.

Kun lemmikit omistajineen pääsevät Suomeen, on heille tiedossa majoitus Inno Ukrainen järjestämissä tiloissa.

– Meillä on Turussa yhteistyötaho, joka hoitaa omistajien ja lemmikkien majoituksen. Se on niin sanottu maksuton lemmikkihotelli, joten omistajia ja lemmikkejä ei eroteta toisistaan.

Pesun mukaan tavoitteena on, että avun kerääminen ukrainalaisten hyväksi jatkuu. Tarkoitus on myös, että eläinten evakuointiauto lähtee matkaan tämän jälkeenkin.

Pesu iloitsee siitä, että he ovat saaneet ensi viikoksi käyttöönsä Helsingistä tilan, jonne voidaan kerätä lahjoituksia. Osoitteessa Korkeavuorenkatu 2C maanantaista perjantaihin kello 16–18 otetaan vastaan eläintenruokaa ja eläintarvikkeita, ukrainalaisille kerätään elintarvikkeita sekä hoito- ja hygieniatuotteita.

Juttua muokattu 10.3. kello 11.51. Lisätty tieto ja korjattu, että Ukrainaan on lähdössä turkulaisen vapaaehtoistoimijan Inno Ukrainen toimesta kuljetusauto eikä liikkuva eläinklinikka. Poistettu tieto auton sisältämästä varustuksesta ja lisätty tieto siitä, mitä autoon on nyt pakattu. Poistettu eläinhoitajaan liittynyt määrite klinikkatasoinen. Täsmennetty, että tarkoitus tuoda Suomeen vain terveitä eläimiä eikä hoitaa paikallisia sairaita lemmikkejä. Muutettu sana koirahotelli sanoiksi maksuton lemmikkihotelli. Muutettu sanat liikkuva eläintenhoitoyksikkö muotoon eläinten evakuointiauto.

Muokattu vielä 10.3. kuvatekstiä kello 13.47. Kuvassa auton lainaksi saanut eläinlääkäri, joka ei omista autoa.

Ukrainan pakolaiset saavat nyt tuoda lemmikkinsäkin turvaan ilman terveystodistuksia – Näin Suomi torjuu vaarallista loista, joka voisi levitä tänne ulkomailta tulevien koirien mukana

Sota toi Suomessa pintaan ikävän ilmiön, joka pahentaa monen ukrainalaisen piinaa – Ukrainalaissyntyinen Viktor, 36: "Melkein sama kuin mitä Putin tekee"

Denis, 43, sai kauppareissulla puhelun Harkovan pommitusten keskeltä – pian alkoi 3000 kilometrin pelastusmatka: ”Oli pakko toimia”

USU: Ukrainan sota sai suomalaiset hamstraamaan käteistä automaateilta

Tätä tuotetta tulee tällä viikolla lisää, viime viikolla hyllyt hamstrattiin tyhjiksi Venäjän hyökkäyksen takia – "On hyvä hankkia niitä niin sanotusti hyvän sään aikana"

Tällaisia ongelmia yksityinen Ukraina-apu kohtaa