Jukka Mäkelä: Espoo perustaa valmiusryhmän ja valmistautuu majoittamaan turvapaikanhakijoita Ukrainasta – vuodesta 2015 otettu opiksi

Espoon koronavalmiusryhmä jää tauolle ja sen tilalle perustetaan Ukrainan tilannetta seuraava valmiusryhmä.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän mukaan uuden valmiusryhmän perustamisesta päätetään ensi tiistaina, ja se pitää ensimmäisen kokouksensa heti keskiviikkona.

– Käymme läpi, mitä sotatilanne vaikuttaa meidän (kaupungin) kaikkeen tekemiseemme. Tarkastelemme myös, mitä se tarkoittaa talouden, markkinoiden, Espoon ja espoolaisten kannalta, Mäkelä sanoo.

Espoon kaupungin turvallisuustilannetta aiotaan arvioida samalla tavalla kuin maan hallitus arvioi Suomen turvallisuustilannetta.

– Yksi asia on se, että käymme varautumissuunnitelmat läpi ja varmistamme, että ne ovat ajanmukaiset.

Lue myös: Suomeen päässyt kiovalainen Anna Liutko, 32, uskoo Ukrainan puolustukseen mutta elää jatkuvassa piinassa – "Ensi kertaa Putin joutuu kokemaan tappion"

Eurooppalaisittain tilanne on uusi ja huolestuttava, mutta Mäkelä kehottaa suhtautumaan tulevaisuuteen luottavaisin mielin.

Espoo tekee kaiken sen mitä se kaupunkina pystyy tekemään hyökkäyksen kohteeksi joutuneen Ukrainan ja ukrainalaisten auttamiseksi.

– Ensimmäisenä konkreettisena asiana Espoo oli yhdessä muiden kaupunkien kanssa organisoimassa 1,5 miljoonan euron tukipaketin Ukrainalle, Mäkelä toteaa.

– Se on vasta alkua. Meidän on mietittävä, miten pystymme auttamaan sotaa pakenevia, turvapaikkaa hakevia ihmisiä.

Lue myös: Pakolaisavun toiminnanjohtaja: Tulossa voi olla tuhansia ihmisiä

Espoolla on runsaasti kokemusta turvapaikanhakijoista vuodelta 2015, ja Mäkelän mukaan näistä kokemuksista pitää ottaa opiksi, jotta nyt ei toisteta samoja virheitä.

– Meillä on hyvät valmiudet toimia, toivottavasti muillakin suomalaisilla kaupungeilla on, Mäkelä sanoo.

Espoo on painottanut turvapaikkaa hakevien lapsien ja lapsiperheiden auttamista.

– Nyt on varauduttava järjestämään myös heidän tarvitsemiaan palveluita.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut