Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laillisten rahankeräysten lisäksi ilmaantuu myös epärehellistä toimintaa – Näin varmistat lahjoituksesi perillemenon Ukrainaan

Kriisitilanteissa laillisten rahankeräysten lisäksi ilmaantuu myös epärehellistä toimintaa, jolla tavoitellaan itselle taloudellista hyötyä. Parhaiten rahaa lahjoittava varmistuu tuen perille menosta, kun antaa rahaa ensisijaisesti vain rahankeräysluvan saaneille, neuvoo poliisi tiedotteessaan.

Nopein tapa rahalliseen tukemiseen on antaa rahaa sellaiselle toimijalle, jolla jo on rahankeräyslupa. Tiedotteessa kerrotaan, että laillisen keräyksen tunnistaa siitä, että kerääjä ilmoittaa rahan pyytämisen yhteydessä joko rahankeräysluvan tai pienkeräyksen numeron.

Rahankeräysluvan saaneet voi katsoa listalta, joka löytyy poliisin internetsivuilta www.poliisi.fi/rahankeraykset. Listausta päivitetään kuukausittain.

Rahankeräyslupaa haetaan tekemällä kirjallinen hakemus Poliisihallitukselle. Tiedotteen mukaan se priorisoi poikkeuksellisesti tällä hetkellä sellaisia lupahakemuksia, joissa kerättävien varojen käyttötarkoituksena on konfliktitilanteesta kärsivien auttaminen.

– Haluamme omalta osaltamme varmistaa, että ne tahot, jotka kykenevät toimittamaan apua Ukrainaan, voivat tehdä niin mahdollisimman nopeasti. Hetkellisesti priorisointi voi viivästyttää muiden rahankeräyslupaa hakevien toimijoiden käsittelyaikoja, sanoo tiedotteessa ryhmäpäällikkö Pauliina Päivinen Poliisihallituksen arpajaishallinnosta.

Lupaa hakevan taustat tarkastetaan kuten on tehty ennenkin. Se tehdään keräysten luotettavuuden takaamiseksi ja avun perille menon varmistamiseksi. Hakemusten käsittelyn yhteydessä arvioidaan myös se, ovatko keräykset toteuttamiskelpoisia, eli kykenevätkö luvan saaneet käytännössä toimittamaan avun perille.

– On erittäin valitettavaa, että siinä missä suurin osa ihmisistä haluaa aidosti auttaa, on mukana kuitenkin lähes aina myös toimijoita, jotka tavoittelevat itselleen taloudellista hyötyä, Päivinen toteaa.