Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä hätäänny, vaikka sireeni soi tänään – Tämä on syy ääneen

Väestöhälyttimiä testataan jälleen tänään. Se tehdään jokaisen kuukauden ensimmäisenä maanantaina tasan kello 12. Silloin soitetaan kokeilumerkki, tiedottavat pelastuslaitokset.

Kun kokeilumerkki eli yhtämittainen tasainen ääni kuuluu 7 sekunnin ajan, se ei edellytä ihmisiltä toimenpiteitä. Hälytysjärjestelmän toimivuutta on testattu tällä samalla tavalla jo vuosikymmenien ajan.

Pelastuslaitokset muistuttavat hälytysjärjestelmän normaalista testauksesta Ukrainan tilanteen vuoksi. Kokeilumerkkiä ei pidä luulla hälytykseksi. Sen vuoksi ei pidä soittaa yleiseen hätänumeroon.

Testausääni poikkeaa selvästi vaaramerkistä. Vaaramerkki on 1 minuutin pituinen äänimerkki, jossa vuorottelee nouseva ja laskeva ääni. Vaaramerkki voi myös olla kuuluttamalla annettava varoitus.

Yleiseen vaaramerkkiin liittyy myös aina vaaratiedote. Se luetaan kaikilla radiokanavilla ja tarvittaessa näytetään Ylen, MTV3:n ja Nelosen teksti-TV:n sivulla 112 sekä televisio-ohjelmissa ruudun yläreunassa juoksevana tekstinä.