Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espooseen aukeaa tänään vahvasti kasvavan rakennustarvikeketjun lippulaivamyymälä – "Nopeimmillaan kassalla ei tarvitse käydä"

Rakennusala: Rakennustarvikkeita ja -palveluita tarjoava Stark siirsi kotipaikkansa Espooseen. Ketjun uusi myymälä palvelee Olarinluomassa.

Rakennustarvikkeita ja rakentajien palveluita myyvä Stark vahvistaa asemaansa Espoossa.

Ketju avaa maanantaina uuden myymälän Olarinluomaan, jonne siirtyi myös Stark Suomen pääkonttori. Yhtiön kotipaikka on siirretty Lahdesta Espooseen jo aiemmin tänä vuonna.

Stark Suomen toimitusjohtaja Harri Päiväniemi perustelee Espoon valintaa seudun vahvoilla kasvunäkymillä. Stark palvelee isoja ja pieniä rakennusyrityksiä sekä ammattimaisia rakentajia, joita pääkaupunkiseudulla riittää.

Olarinluoman uusi myymälä on lisäksi helposti espoolaisten kuluttaja-asiakkaiden tavoitettavissa Kehä II:n kupeessa.

Päiväniemen mukaan investointi ei ainakaan alkuvaiheessa tuo merkittäviä lisätyöllisyysvaikutuksia, sillä uuteen myymälään siirtyy työtekijät Starkin vanhasta toimipisteestä Olarinluomasta.

Espoon verotuloille kotipaikan siirto voi sen sijaan olla merkittävä, sillä vahvasti kasvaneen Stark Suomen liikevaihto oli viime vuonna jo 612 miljoonaa euroa.

Olarinluoman myymälää tulee vetämään yksikönpäällikkö Sami Salmi, jonka vastuulla on myös Starkin Kivenlahden myymälä.

Salmen mukaan Olarinluomassa panostetaan etenkin nopeaan ja joustavaan asioitiin. Noutopalvelun ja uuden lämpimän puutavarahallin ansiosta rakentajat voivat hankkia tarvikkeet ajamalla auton halliin ja nostamalla tavarat kyytiin.

Rakennusalalla tällaista sujuvuutta arvostetaan.

– Tiliasiakkaiden asiointi hoituu nopeimmillaan niin, että edes kassalla ei tarvitse käydä, Salmi kuvailee.

Uuden myymälän yläkerroksessa asiakkaita palvelevat projektisuunnittelijat, joiden avulla voi hahmottaa esimerkiksi uuden tai remontoitavan kodin sisutuksen.

– Voimme palvella kodinrakentajia tai vaikkapa taloyhtiöitä, jotka suunnittelevat putkiremonttia, Salmi antaa esimerkin.

Kiireisimpiä varten Stark aloitti vuonna 2020 Vantaan Petikossa toimivan 24/7-myymälän, josta myös espoolainen rakentaja voi noutaa tavaraa. Salmen mukaan ympärivuorokautiselle palvelulle on ollut kysyntää.

– Kysyntä on kasvussa, vaikka aloitus sattui olemaan korona-aikaan.

Stark Suomen vahvuus on niin sanottu B2B-myynti eli yrityksille käytävä kauppa. Kansainväliseen Stark Groupiin kuuluvalla ketjulla on Suomessa yhteensä 1 100 työntekijää ja 27 yksikköä Espoosta Ouluun. Ketjun markkinaosuus Suomessa on 20 prosenttia ja sen kovin kilpailija kotimaassa on K-Rauta.

Espoossa asuvat Sami Salmi ja Harri Päiväniemi tuntevat kuitenkin myös espoolaisen yksityisasiakkaan tarpeet. Päiväniemi sanoo, että pääkaupunkiseudulla yhä useampi rakentaja noudattaa tee-se-minulle-mallia.

– Se tarkoittaa, että yksityisasiakas valitsee materiaalit ja tekee suunnitelmat ja antaa ammattimaisen rakentajan hoitaa toteutuksen.

– Maakunnissa tee-se-itse-rakentaminen on sen sijaan pk-seutua suositumpaa, lisää Starkin kehityspäällikkö Panu Saikkonen, espoolainen hänkin.

Myyntityötä pitkään muun muassa Espoossa, Lohjalla ja Keski-Suomessa tehnyt Salmi huomauttaa, että isoilla rakennusyrityksillä toimintamalli ei poikkea merkittävästi alueellisesti.

– Kauppa on kauppaa ja myynti on myyntiä, vaikka toki jonkin verran alueellisiakin eroja on, Salmi tiivistää.