Helen vaikenee kivihiilensä alkuperästä – "Emme tässä vaiheessa halua kertoa"

Energiayhtiö: Helen ei kerro julkisuuteen, mistä se kivihiilen nyt hankkii.

Ukrainan sotatilanteesta johtuen energiayhtiö Helen ilmoitti tällä viikolla lopettaneensa kivihiilen ostamisen Venäjältä ja hankkivansa sen toistaiseksi muualta.

Helen ei kuitenkaan kerro, mistä se aikoo jatkossa kivihiiltä hankkia. Neuvottelut asiasta ovat yhtiön vastuullisuus ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Maiju Westergrenin mukaan kesken.

– Emme tässä vaiheessa halua sitä vielä kertoa. Mutta kun emme voi ostaa sitä Venäjältä, suuntaamme katseemme muualle.

Merkittävimmät kivihiiltä tuottavat maat ovat Etelä-Aamerikka, Australia, Kiina, Saksa ja Puola.

Helen on velvoittanut kivihiilen toimittajilta sitoutumista vastuullisen liiketoiminnan käytäntöihin, vähintään YK:n Global Compact -periaatteisiin. Sen mukaan yritykset sitoutuvat toimimaan kymmenen periaatteen mukaan ihmisoikeuksiin, työelämän standardeihin, ympäristöön ja korruption kitkemiseen liittyen.

Vielä viime vuosina kivihiilen osuus on edelleen ollut merkittävä. Vuonna 2020 vajaa puolet eli jopa 46 prosenttia Helenin lämmön- ja sähköntuotannosta tehtiin kivihiilellä. Viime vuonna luku on samansuuntainen. Tähän asti sitä on ostettu ainoastaan Venäjältä, josta kuljetusmatkat Suomeen ovat lyhyet ja kivihiilen laatu on Westergrenin mukaan hyvälaatuista.

Helen vakuuttaa, että lämmön ja sähkön toimittaminen asiakkaille ei tule olemaan ongelma.

– Meillä on lainmukainen velvoite pitää varastossa 3–6 kuukauden polttoaineiden varasto, joten kesään asti pärjätään hyvin näin.

Kesällä lämmön osuus on kymmenesosa talveen verrattuna. Keväällä ja kesällä kivihiiltä ei käytetä käytännössä lainkaan.

– Silloin pärjätään pelleteillä ja lämpöpumpuilla, Westergren jatkaa.

Talvikaudeksi 2022–2023 käyttöön on tulossa uusia lämmöntuotantotapoja, kuten Vuosaaren biolämpölaitos ja Katri Valan seitsemäs lämpöpumppu.

Viime vuonna Helen hankki polttoaineita yhteensä 260,7 miljoonalla eurolla. Vuonna 2019 vastaava luku oli 340 miljoonaa euroa.

Kivihiilen käyttäminen energiamuotona on Helsingissä muutenkin jo loppusuoralla. Helsinki aikoo lähivuosina sulkea molemmat kivihiilivoimalansa.

Hanasaaren voimalaitos suljetaan jo ensi vuonna. Salmisaaren kivihiilivoimalan toimintaa lakkaa aiemmin ilmoitettua nopeammassa aikataulussa eli vuonna 2024. Alkuperäinen aikataulu oli vuonna 2029.

Taustalla on Helsingin kaupunkistrategian tavoite, että Helsinki on hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Fossiilisiin polttoaineisiin kuuluva ja eniten saastuttava Kivihiili aiotaan jatkossa korvata virheämmillä energiamuodoilla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut