Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon rakennusvalvonnalle moitteita ruuhkista ja joustamattomuudesta: "Voi johtaa siihen, että hankkeita alkaa siirtyä naapurikuntiin"

Luvat: Rakennusvalvonta saa moitteita liian tiukasta sääntöjen tulkinnasta.

Espoon rakennusvalvonnan ruuhkat voivat johtaa siihen, että rakennushankkeita alkaa siirtyä naapurikuntiin, arvioi rakennusyrityksiä edustavan Talonrakennusteollisuus ry:n Uudenmaan aluejohtaja Diana Råman.

– Yrityksille on hyvin haasteellista, jos ne eivät voi ennakoida, paljonko kuluu aikaa suunnittelupöydältä siihen, että kuokka lyödään maahan. Tällaisessa tilanteessa tullaan helposti siihen, että hankkeita ei lähdetä edes yrittämään Espoossa, Råman toteaa.

Espoon rakennusvalvonta ilmoitti helmikuun puolivälissä, että se ei toistaiseksi ota lupakäsittelyyn 14. helmikuuta jälkeen tulleita rakennuslupahakemuksia.

Lue myös:

Espoon rakennusvalvonta pahasti tukossa – rakentajat joutuvat odottamaan jopa kuukausia pidempään

Rakennusalalla on tällä hetkellä koko maassa pulaa työntekijöistä. Espoon menettelyä Råman pitää kuitenkin poikkeuksellisena.

– Ei voi olla niin, että ilmoitetaan, että uudet hankkeet eivät etene epämääräiseen aikaan lainkaan, hän sanoo.

Talonrakennusteollisuus on osa alan yrityksiä edustavaa Rakennusteollisuus RT:tä. RT jätti toissa viikolla Espoon tilanteesta kannanoton, jossa se ilmaisee painavan huolensa rakennuslupakäsittelyn sujuvuudesta.

Råman tuntee Espoon tilanteen, sillä hän toimi viime kaudella Espoon kaupunginvaltuutettuna ja nyt varavaltuutettuna. Råmanin mukaan Espoon rakennusvalvonnalla on ollut huono maine jo pitkään.

Tästä kertoo myös RT:n vuonna 2015 teettämä kysely lupaprosessien sujuvuudesta. Uudenmaan kunnista eniten kritiikkiä sai Espoo.

– Pääkaupunkiseudun kunnista Espoon rakennusvalvonta koetaan hankalaksi. Viiveitä on ollut paljon ja rakennuslupamenettely on tarkempaa kuin muissa kunnissa. Kyseenalaistan sitä, että tilanteessa, jossa resursseista on pulaa, rakennusvalvonta työllistää itseään asioilla, joilla ei ole lain täyttymisen kannalta merkitystä, Råman kritisoi.

Råman näkee, että koko rakentamista koskeva prosessi pitäisi Espoossa uudistaa kaavoituksesta lähtien. Tämä on tärkeätä siksikin, että maankäyttö- ja rakennuslain uudistus on tuomassa kuntien rakennusvalvontaan huomattavasti lisää tehtäviä.

– Espoossa pitäisi tarkastella koko prosessia, pelkät lisäresurssit eivät ratkaise ongelmia, Råman sanoo.

Lue myös:

Espoon rakennusvalvonnan mielivalta tunnetaan alalla – "Hankaluudessaan ylivoimainen ykkönen"

Espoon kaupunginhallituksen on määrä saada maanantain kokoukseen selvitys rakennusvalvonnan tilanteesta.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornos (kok.) pitää rakennusvalvonnan viestiä uusien hakemusten käsittelemättä jättämisestä rajuna.

– Lain mukaan hakemusten vastaanottamista ei ole edes mahdollisuus keskeyttää. Tulkitsen tämän kuitenkin rakennusvalvonnan hätähuudoksi. On selvää, että kun rakennusmäärät ovat huipussaan, se vaatii myös lisää henkilöresursseja, Vuornos sanoo.

Vuornos huomauttaa, että lupakäsittelijöiden palkkaaminen on kaupungille kustannusneutraalia, sillä heidän työnsä tuo lupamaksuja kaupungille.

Miksi rakennusvalvontaan ei ole palkattu lisäresursseja, kun rakentaminen on jatkunut kiivaana jo vuosia?

– Ongelmat johtuvat osin resursseista, mutta myös toimintatavoista. Espoossa on tehty asioita raskaasti ja tulkittu esimerkiksi sääntöjä tiukemmin kuin naapurikunnissa. Pelkät lisäresurssit eivät olisi auttaneet muuttamaan toimintatapoja, Vuornos kommentoi.

Vuornoksen mukaan kaupunginhallitus keskittyy nyt akuutin ongelman ratkaisuun. Uudet virat tulevat ratkaistavaksi ensi vuoden talousarvion yhteydessä.

Onko lupakäsittelyn hankaluus jo mainehaittaa Espoolle?

– Tilanne pitää saada toimimaan. Jos ruuhkien purkaminen pitkittyy, se alkaa olla mainehaitta Espoolle. Poliittinen tahtotila on onneksi tälle selkeä. Espooseen on saatava investointeja ja rakentamisen on oltava sujuvaa.