Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen pelastuslaitokset lahjoittavat kalustoa ja välineitä Ukrainaan, Espoosta lähtee sammutusauto – "Pelastaja auttaa pelastajaa yli rajojenkin"

Suomen pelastuslaitokset ja sopimuspalokunnat ovat antamassa merkittävää kalusto- ja välineapua sodasta kärsivään Ukrainaan.

Vs. tekninen päällikkö Petteri Ranta Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta (LUP) kertoo, että LUP lahjoittaa Ukrainaan käytöstä poistetun Scania-sammutusauton. Auto on käyttökelpoinen ja olisi muutoin mennyt myyntiin.

– Lisäksi lahjoitamme kaksi generaattoria, rauniopelastusvälineitä, 50 kypärää ja sata sammutuspukua.

– Kaikki Suomen pelastuslaitokset tekevät lahjoituksia, joihin kuuluu muun muassa sammutusautoja ja ambulansseja. Pelastusalalla on tiivis yhteisö myös kansainvälisesti, pelastaja auttaa pelastajaa yli kansallisuusrajojenkin, Ranta sanoo.

Pelastuslaitosten lahjoitukset viedään paikan päälle koordinoidusti. Kuljetuksista vastaa sisäministeriö, joka sai äskettäin asiasta pyynnön EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

– Näin varmistetaan, että Ukrainaan viedään sellaista apua, jota siellä tarvitaan ja joka päätyy oikeaan paikkaan.

Sopimuspalokuntien antamaa apua koordinoi puolestaan Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK.

Rannan mukaan Ukrainan sota on nostattanut ison auttamisen halun pelastuslaitoksilla. Työvuoroissa ollut miehistö on käynyt läpi varastoja etsien välineitä, joista voidaan luopua.

– Kaikki lahjoitettavat välineet ovat käyttöön kelpaavia. Niitä on ollut meillä varastossa, Ranta sanoo.

Scania-sammutusauto on vuosimallia 2000. Sen on määrä lähteä Ukrainaan jo lähiaikoina.

– Lahjoitettavaa tavaraa on niin paljon, että lähetyksiä pitää jakaa kahteen osaan, Ranta kertoo.

LUP:n lahjoituksesta kertoi aiemmin sosiaalisessa mediassa Espoon kaupunginvaltuutettu ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtokunnan puheenjohtajana Veera Ruoho (kok.).

Ruoho omalta osaltaan edisti aktiivisesti sitä, että muiden varusteiden lisäksi myös kokonainen sammutusauto poistettiin myynnistä ja lisättiin avustuskuormaan.