Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 20 vuotta ulkomailla asunut Maria B Raunio toi alitajunnasta kumpuavat teoksensa Espooseen – "Värin takana on viesti"

Sininen väri on voimakkaasti läsnä Maria B Raunion maalauksissa. Taiteilija tunnustaa, että hän on elänyt sinistä kautta jo pitkään.

– Väri ei ole itseisarvo, vaan sen takana on viesti.

Nyt maalauksiin on alkanut ilmaantua violettia ja puhdasta keltaista.

Maria B Raunion maalaukset ovat abstrakteja, mutta monissa on löydettävissä kiinnekohta johonkin esittävään, kuten fragmentteja kasvimaailmasta, vaikka sinistä esiintyy kasvimaailmassa väreistä vähiten.

– Väri tulee jostain alitajunnasta kuten muistotkin.

Raunion Galleria Aarnissa olevat Luontomuistoja, maalauksia -näyttelyn teokset ovat ensimmäinen sarja, joka on lähtenyt sisäisestä maailmasta. Hän on keskittynyt visuaalisten muistojen tarkasteluun.

Maalaus on sen ajan, päivän ja hetken olotila, sen tuotos.

– Joskus tajuan maalatessani, että tässä maalauksessa on se, mitä näin vuosia sitten. Se on muisto jostain konkreettisesta kokemuksesta.

Taiteilija kertoo olevansa tosi kiinnostunut siitä, mitä katsoja sanoo maalauksesta. Se saattaa avata hänelle jotain sellaista, mitä hän ei itse ole tajunnut.

– Erään kerran katsoja sanoi, että tässä maalauksessa on jotain japanilaista. Todella. Olen asunut Japanissa kolme vuotta. Joskus kokemukset tulevat ulos vasta vuosien kuluttua, Raunio kertoo.

Maalatessaan Maria B Raunio lähtee liikkeellä lattialle levitetystä valkoisesta kankaasta ja usein tietystä väristä.

– Työ rakentuu kerros kerrokselta. Maalaus ei ole koskaan valmis, vaan sen tekeminen pitää lopettaa. Minulla on kiusaus korjailla maalausta, mutta se on sama kuin korjailisi vanhoja päiväkirjamerkintöjään.

– Maalaus on sen ajan, päivän ja hetken olotila, sen tuotos.

Luontomuistoja, maalauksia -näyttelyn teoksilla ei ole nimiä ja se on tietoinen valinta.

– Nimiä ei ole, koska se rajoittaa katsojan tulkintaa. Jos maalauksella on nimi, sanat ja käsitteet tulevat tärkeiksi. Katsoja on se tärkeä asia. Taulu tulee valmiiksi katsojassa.

Maria B Raunio on terveyssyistä vaihtanut öljyvärit vesiliukoisiin akryyleihin.

– Öljyvärissä on erilainen hohto ja sillä saa erilaisia asioita aikaan. Nyt voin leikkiä vedellä ja rakentaa teosta vapaammin. Pidän akryylivärien mattapinnasta ja tietynlaisesta huokoisuudesta.

Maria B Raunio on asunut 23 vuotta elämästään ulkomailla ja siitä pisimpään Unkarissa. Hän seuraa Suomen taide-elämää internetin kautta.

– Olen viime aikoina tajunnut, että haluaisin olla enemmän läsnä Suomen taide-elämässä. Suomessa on paljon hyviä taitelijoita, mutta tilanne on sama joka maassa. Olen tosi iloinen siitä, että sain mahdollisuuden esitellä maalauksiani Galleria Aarnissa.

Raunio käy usein Suomessa ja hän etsii jatkuvasti uusia näyttelymahdollisuuksia.

– Vaikka tieto leviää internetissä, fyysinen läsnäolo on silti erittäin tärkeää. Sitä ei korvaa mikään. Nyt olen kaksi kuukautta Suomessa, käyn näyttelyissä sekä tapaan taiteilijoita ja ystäviä.

Raunio on opiskellut taidemaalariksi Unkarissa, ja hän kuvaa koulutusta erittäin monipuoliseksi ja tiukaksi.

– Siihen sisältyy muun muassa pakollista anatomian- ja taidehistorian opetusta ja laaja teoreettinen opetus.

Luontomuistoja, maalauksia -näyttely jatkuu 27. maaliskuuta asti.

Galleria Aarni toimii Leppävaarassa kauppakeskus Sellossa. Avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–19 ja viikonloppuisin kello 12–16. Vapaa pääsy.