Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uudenmaan aluevaltuusto valitsi keskeiset päättäjät: Heidän sanansa painaa nyt sote-päätöksissä – kokoomus ja Espoo dominoivat listaa

Länsi-Uudenmaan sote-päätöksenteossa otettiin historiallinen askel maanantaina, kun viime tammikuussa vaaleilla valittu aluevaltuusto kokoontui ensimmäiseen kokoukseensa Espoon Dipoliin.

Ensitöikseen hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi henkilövalinnat keskeisiin luottamuselimiin.

Heidän johdollaan aluevaltuusto, aluehallitus ja eri lautakunnat tulevat linjaamaan, miten sote- ja pelastusalan palvelut järjestetään Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella, jonka toiminta alkaa vuoden 2023 alussa.

Paikkajaosta on sovittu puolueiden keskinäisissä neuvotteluissa. Lopputulos noudattelee vaalitulosta. Keskeisille paikoille nousi etenkin kokoomuslaisia poliitikkoja sekä espoolaisia vaikuttajia.

Hyvinvointialueen painavin luottamustehtävä, eli aluehallituksen puheenjohtajuus jyvitettiin vaalivoittaja kokoomukselle.

17-jäsenisen aluehallituksen puheenjohtajana aloittaa espoolainen Mia Laiho (kok.).

Aluehallituksen 1. varapuheenjohtajan paikka meni SDP:lle. Demarit jakavat paikan niin, että tehtävässä aloittaa lohjalainen Joona Räsänen (sd.) ja toisen puolen toimikaudesta hoitaa espoolainen Maria Guzenina (sd.).

Aluehallituksen 2. varapuheenjohtajaksi nousee inkoolainen Henrik Wickström (r.).

Aluevaltuuston puheenjohtajana aloittaa espoolainen Jarno Limnéll (kok.).

Aluevaltuuston 1. varapuheenjohtajuus on vihreillä, ja paikalle nousee espoolainen Saara Hyrkkö.

Aluevaltuuston 2. ja 3. varapuheenjohtajaksi nousevat espoolaiset Henrik Vuornos (kok.) ja Mervi Katainen (kok.).

Valtuuston kolmas varapuheenjohtajuus on jaettu kokoomuksen ja demareiden kesken. Tehtävässä aloittaa SDP:n Maria Guzenina ja Katainen jatkaa kauden puolivälissä.

Lue myös: Sote-uudistus tuo merkittävän vallan keskittymisen Länsi-Uudellamaalla – aluehallitus ja tuleva "supervirkamies" nousevat keskeiseen rooliin

Kokoomuksella on useita lautakunnan puheenjohtajuuksia.

Palvelu- ja resurssilautakunnan puheenjohtajaksi nousee espoolainen Ira Hietanen-Tanskanen (kok.) ja tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi espoolainen Kaisa Alaviiri (kok.).

Valmius- ja turvallisuuslautakunnan johtoon tulee espoolainen Tere Sammallahti (kok.) ja aluevaalilautakuntaa johtaa espoolainen Kari Kuusisto (kok.).

Kansalliskielilautakunnan puheenjohtajuus on RKP:llä. Sen jakavat espoolainen Nina af Hällström (r.) ja raaseporilainen Anita Westerholm (r.).

Tulevaisuus- ja kehittämislautakunta on demarijohdossa. Puheenjohtajana aloittaa vihtiläinen Eeva Hiila (sd.), ja toimikauden lopun johdossa on lohjalainen Maaret Laine (sd.).

Aluehallituksen yksilöasioiden jaoston puheenjohtajaksi nousee ensin espoolainen Taru Salovaara (sd.) ja kauden loppupuoleksi espoolainen Liisa Kivekäs (sd.).

Avauspuheenvuoron kokouksessa käyttänyt Jarno Limnéll sanoi, että jatkossa aluevaltuuston kokouksia on tarkoitus pitää eri puolilla Länsi-Uuttamaata.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle kuuluu kymmenen kuntaa: Espoo, Hanko, Inkoo, Kauniainen, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio ja Vihti.