Kesätyöt: Mielekästä kesätekemistä voi löytää myös kesäyrittäjyydestä, vinkataan 4H-yhdistyksestä. Yrityskoulutuksen käyneet saavat Espoossa mentorin ja 300 euroa.
Monella nuorella on jännät paikat kesätyönhaussa. Osa tekee vielä hakemuksia, osa odottelee jo valintapäätöksiä.
Nuorimpien kesätyönhakijoiden paineet tulevat monesti kotoa, kertoo Ohjaamotalon päällikkö Tero Luukkonen Espoosta.
– Nuorella ei ole kovin paineita, mutta tahto kesätöihin kuitenkin on.
Luukkonen puhuu nuorimmista eli yläkouluikäisistä, koska juuri he hakevat Ohjaamotalosta apua kesätyöpaikan hakuun. Haussa on usein ensimmäinen kesätyöpaikka.
– Nuoret suhtautuvat positiivisesti työntekoon, mutta mitä nuorempi on, sitä vaikeampi kesätyötä on saada, Luukkonen tietää.
– On suuri haaste, mistä löydettäisiin vaikkapa kahden viikon kesätöitä 14–17-vuotiaille. Näitä paikkoja tarvittaisiin lisää.
Kilpailu on kovaa. Se ei ole muuttunut.
Joni Nissilä
Luukkosen mukaan nuoria turhauttaa myös se, etteivät kaikki työnantajat vastaa työhakemusten lähettäneille lainkaan. Moni työnantaja kuitenkin tekee niin.
Mielekästä tekemistä voi löytää myös kesäyrittäjyydestä. 4H-yhdistys ja Espoon kaupunki järjestävät Nuori Espoo -yrityskoulutuksen, jonka avulla on mahdollista ”kokeilla yrittäjyyttä harrastuksena”. Koulutukseen osallistuvat saavat mentorin ja 300 euron yrityssetelin yrityskokeilun käynnistämisen tueksi.
– Kyllä nuorilla on varmasti paineita löytää kesätöitä. 4H-yhdistykselläkin on kesätyöpaikkoja, joihin tulee satoja hakemuksia. Kilpailu on kovaa. Se ei ole muuttunut, kertoo Joni Nissilä 4H-yhdistyksestä.
Nissilän mukaan yrittäjyys kiinnostaa nuoria vuosi vuodelta enemmän.
– Nykyajan nuorissa on paljon myös niitä, jotka eivät ajattele yrityksen perustamista vaihtoehto beenä vaan tasavertaisena vaihtoehtona kesätyön hakemiselle, Nissilä sanoo.
Aiempina vuosina nuoret ovat perustaneet kesäyrityksiä, joiden palveluille on löytynyt kysyntää vaikkapa omasta naapurustosta. Yritysideat ovat usein liittyneet esimerkiksi ikkunanpesuun, siivoukseen ja puutarhatöihin.
Haku tämän kevään yrityskoulutukseen päättyy 10. maaliskuuta. Kolmensadan euron yritysseteli on tarkoitettu yrityksen perustamiseen liittyvien kulujen kattamiseen, esimerkiksi vakuusmaksuihin, työvälineiden tai -vaatteiden hankintaan ja vaikkapa kesäkahvilan raaka-aineiden ostoon.
– Yrittäjyydessä on se hyvä puoli, että voit itse miettiä minkälainen työ kiinnostaa. Niin homma on mieluisaa, Nissilä muistuttaa.
Nuori Espoo -yrityskoulutus on tarkoitettu 13–28-vuotiaille nuorille. Suurin osa kesäyrittäjyyttä kokeilevista on 15–18-vuotiaita.
– Nuorella pitää olla kiinnostus yrittäjyyden kokeilemiseen, jossa me autamme alkuun. Katsomme, että yrittäjän velvollisuudet hoidetaan ja että kaikki menee oikein esimerkiksi verottajan suhteen.