Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasiset seinät räiskyvät nyt väriä, ja teoksen sisään pääsee kävelemään – ranskalainen rajojen rikkoja vaikuttui espoolaismuseosta ja loihti loistavan taidekokonaisuuden

Ranskalainen nykytaiteen edelläkävijä Daniel Buren (s. 1938) on luonut Emmaan – Espoon modernin taiteen museoon kirkkaissa väreissä hehkuvan teoksen, joka peittää koko yli 100 metriä pitkän ikkunan ja täyttää noin 2 000 neliön suuruisen näyttelytilan.

Teos on saanut nimekseen Going for a Walk in a Zigzag (Kävelyllä siksakissa). Ikkunapinta, heijastukset ja tilaan rakennettu labyrintti luovat katsojan eteen uusia ja uusia teoksia, jotka muodostuvat vaikkapa värien rytmittämästä tilasta tai näkymistä läpi koko näyttelytilan.

Daniel Buren vieraili Emmassa ensimmäisen kerran noin 3,5 vuotta sitten.

Burenin taide on paikkasidonnaista. Suurimman vaikutuksen taiteilijaan teki taidemuseon valtava ikkuna, josta avautuu näkymä metsikköön.

– Olin vaikuttunut myös arkkitehtuurista, valtavasta tilasta ja siitä, että täällä voi edelleen aistia tehdasmaista tunnelmaa, Buren sanoo.

Monet taitelijat ovat olleet vaikuttuneita Emman tiloista, mutta Buren on ensimmäinen, joka halusi tehdä taidettaan ikkunaan. Ikkuna on koko teoksen lähtökohta.

Ikkuna elää sen mukaan, millainen valo tai auringonpaiste ulkona on.

Ikkunaa hallitsevat punaiset, siniset, oranssit, lilat, keltaiset ja vihreät, matemaattisen tarkasti saman kokoiset kolmiot, jotka toistuvat tietyssä järjestyksessä. Seassa on kolmioita, joissa on 8,7 senttiä leveitä valkoisia raitoja. Tämä raita on Burenille tyypillinen visuaalinen työkalu.

Ikkuna "elää" sen mukaan, millainen valo tai auringonpaiste ulkona on. Tilaan on levitetty suurikokoisia sermejä, jotka heijastavat ja toistavat ikkunateosta ja seinäkkeitä, joiden takana on labyrinttimaisia tiloja.

Olennainen osa teoksen kokemista onkin käveleminen labyrintissa. Buren kehottaa kävelemään, koska muutoin teoksen kokeminen jää vajaaksi. Labyrintin ja sen "mökkien" seinät toistavat samoja värejä kuin ikkunassa on, ja tiloista avautuu erilaisia näkymiä eri suuntiin.

Koronapandemia siirsi Daniel Burenin näyttelyn toteutumista, joten nyt avatulla näyttelyllä on valtava merkitys.

– On hyvin tärkeää muistaa, että taide vaikuttaa mieleen ja asenteisiin ja että taide voi muuttaa maailmaa, museonjohtaja Pilvi Kalhama sanoo.

Näyttelyn on kuratoinut EMMAn intendentti Arja Miller yhteistyössä tanskalaisen Creator Projectsin johtajan Simon Friesin kanssa.

Myöhemmin keväällä Daniel Burenin taide levittäytyy myös museon ulkopuolelle taideteoin ja tapahtumin.

Toukokuussa Tapionaukion valtaa 105 raidallisesta lipusta koostuva teos Laskostua/avautua.

Yllättävä ja tavallisesta poikkeava ympäristö, jossa nähdään taidetta, on regatta. Espoon Nuottaniemessä nähdään yhteistyössä Espoon Pursiseura EPS ry:n kanssa toteutettava, raidallisin purjein purjehdittava optimistijollien regatta Purje/maalauskangas – maalauskangas/purje.

Burenin raidat näkyvät myös Emman asiakaspalveluhenkilökunnan työasuissa koko näyttelyn ajan.

Näyttely jatkuu Emmassa 17. heinäkuuta asti.

Emman vuoden 2022 ohjelmiston kattoteemana on Kristallipallo. Vuoden aikana museossa nähdään taidetta tekijöiltä, joita yhdistää oman aikansa visionäärisyys.