Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kriisipuhelimeen helmikuussa soittoja enemmän kuin koskaan – "Ukrainan tilanne mainitaan lähes jokaisessa puhelussa"

Venäjän hyökkäys Ukrainaan kuuluu Mieli ry:n Kriisipuhelimen ja Sekasin-chatin keskusteluissa. Helmikuussa yhdistyksen puhelimeen tuli yhteensä yli 33 000 soittoa. Se on enemmän kuin koskaan aikaisemmin, kertoo Mieli ry tiedotteessaan.

Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter sanoo ihmisten perusturvallisuuden järkkyneen.

– Ukrainan tilanne mainitaan lähes jokaisessa puhelussa, vaikka puhelut liittyisivät henkilökohtaiseen kriisiin, kertoo Winter tiedotteessa.

Kriisipuhelimessa on tiedotteen mukaan käyty tähän mennessä yli 400 keskustelua, joissa soiton syy on ollut Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Eniten soittoja tuli hyökkäyksen jälkeisenä perjantaina.

Soittajilla on ollut monenlaisia pelkoja sodan leviämisestä Suomeen, huolta maailmansodasta ja ydinsodan uhasta. Puheluissa on pohdittu myös hyvin konkreettisia asioita, kuten väestönsuojien riittävyyttä.

Tiedotteen mukaan joillain soittajilla tilanne herättää muistoja omista sotakokemuksista joko Suomessa tai muualla maailmassa. Vanhimmat soittajat ovat olleet yli 90-vuotiaita, mutta tilanne on puhuttanut tasaisesti kaikissa ikäryhmissä.

Yksittäisiä puheluja on tullut myös liittyen huoleen läheisistä Ukrainassa ja Venäjällä.

Monilla Ukrainan kriisin tuoma ahdistus on heikentänyt toimintakykyä tai pahentanut mielenterveyden ongelmia. Osalla ahdistus on johtanut myös sairaslomiin.

– Moni soittaja on puhelun päätteeksi selvästi rauhoittunut ja sanonut, että tuli parempi olo. Keskustelu ei muuta maailman tilannetta, mutta sen aikana voi saada keinoja, miten helpottaa omaa oloaan, Winter toteaa.

Myös nuoria huolettaa sota Ukrainassa. Kahden viimeisen viikon aikana Sekasin-chatissa on käyty yli 170 Ukrainaan liittyvää keskustelua. Verkkoyhteisö Sekasin Gamingin #ukraina-kanavalle on tullut Venäjän hyökkäyksen jälkeen yhteensä 8 400 viestiä.

Hyökkäystä seuranneen viikonlopun aikana neljännes yhteydenotoista liittyi Ukrainaan. Erityisesti tilanne on puhuttanut 20–24-vuotiaita nuoria aikuisia.

– Ensimmäisten päivien aikana moni mietti, pitääkö Suomessa pelätä. Sitäkin enemmän näkyy sinniteltyjen voimavarojen loppuminen. Kahden koronavuoden jälkeen alkoi kriisi, joka tulee vielä enemmän iholle. Tällaisessa tilanteessa nuorten maailma voi näyttää aika toivottomalta, sanoo Sekasin Kollektiivin toiminnanjohtaja Satu Raappana.

Ukrainan kriisin takia sekä Kriisipuhelimen että Sekasin-chatin päivystystä on tiedotteen mukaan vahvistettu.