Suomalainen historioisija: Vladimir Putin noudattaa kommunistijohtaja Leninin pelikirjaa – "Terrorin täytyy olla summittaista"

Ukrainan sota: Lasse Lehtisen mukaan Venäjän sotaisuus on syvällä sen perinteessä.

Kirjailija, entinen meppi, historioitsija Lasse Lehtinen (sd.) naulaa Venäjä-teesinsä kantakahvilassaan Hopiassa.

Kahvila on kuin muistutus Venäjän valloittajan maineesta Helsingissä. Onhan kahvion perustaja Emma Hopia paennut vuonna 1949 sodan jälkeen Viipurista Helsinkiin ja perustanut kahvilan Pohjoiselle Hesperiankadulle.

Jo vuonna 2002 Lehtisen kohutussa väitöskirjassa moitittiin presidentti Urho Kekkosta turhan innokkaaksi Neuvostoliiton liehittelijäksi. Nyt Lehtinen arvostelee vasemmistoa ja hän kysyy, miksi puolue tukee arvoilleen sopimatonta Venäjää suhtautumalla vastahakoisesti Natoon.

– Miksi vasemmiston puheenjohtaja Li Anderson pelaa Venäjän pussiin, vaikka itänaapuri on epädemokraattinen, sitä johtaa diktaattori ja oligarkkien klikki. Lisäksi Venäjällä vallitsee homofobia. Ymmärtäisin vasemmiston pidättyväisyyttä, jos Venäjää hallitsisi kommunistinen puolue, hämmästelee Lehtinen.

Lehtisen mielestä Suomen pitäisi pyrkiä välittömästi Natoon, koska Venäjä on halki historian ollut uhka naapurivaltioilleen.

Toisin kuin monet suomalaiset poliitikot Lehtinen ei ole yllättynyt Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Venäjän sotaisuus on syvällä sen hallinnon perinteessä. Aggressiivinen hallintotapa on periytynyt 1000 vuoden takaa Mongolien Tšingis-kaanin ajoilta.

– Venäjällä on aina yksi mies käskenyt. Käsky etenee hallintotasolta toiselle pienimpään kylähallintoon asti. Venäjän kansa on tottunut alistumaan väkivaltaisille johtajilleen ja onnettomalla tavalla se on itse vetänyt päälleen sorretun kohtalonsa.

Leninin lausahdus kuvaa Lehtisen mielestä hyvin Putinin toimintatapoja: ”Terrorin täytyy olla summittaista, muuten viattomat nukkuvat yönsä rauhassa.” Tällä Lehtinen tarkoittaa, että Putin ajattelussa kaikkien kuuluu pelätä Venäjää. – Putinin esikuva on Stalin. Putin tapattaa vastustajia ja herättää tahallisesti pelkoa uhkailulla. Putin on kuin koulukiusaaja, joka kerää hännystelijät ympärilleen ja käyttäytyy röyhkeästi. Enemmistö katsoo usein kiusaajia hiljaa vierestä, koska pelkäävät itse saavansa turpaan.

Stalinille lähimmät alaisetkaan eivät rohjenneet kertoa rintamalta huonoja uutisia. Putinillekaan ei välttämättä kerrota, miten huonosti sotatoimet Ukrainassa ovat sujuneet.

– Putinilla lienee ollut harhainen käsitys, että heidän sotajoukkojaan Ukrainassa pidetään vapauttajina. Hän saattoi kuvitella, että Ukrainan kansa odottaa venäläisiä sotilaita kukkapuskat käsissään.

Lehtinen arvelee, että Venäjän kansa on tottunut kärsimään, ja he sopeutuvat nopeasti lännen pakotteisiin.

– Venäjän kansa saattaa tyytyä kohtaloonsa. He vain syövät nöyrästi kaalisoppaa, kun elintasotavarat kallistuvat kaupoissa ja uskovat valtion kanavien suoltamiin valheisiin.

Putinin kaataminen voi kuitenkin alkaa oligarkkipiireistä. Lehtinen epäilee, että rikkaat oligarkit saattavat kyllästyä Putinin hallinnon sotahulluuteen. Varsinkin oligarkkien lapset ovat tottuneet länsimaiseen elämään. Ovathan heidän perheidensä huvipurret olleet jo pitkään länsimaiden satamissa.

Varakkaat venäläiset eivät hyväksy sitä, että Putinin politiikka köyhdyttää heitä ja koko Venäjää.

– Rahalla voi Venäjällä tilata kaikenlaisia palveluja. Putin saattaa liukastua 'vahingossa' saippuaan tai hän voi syödä myrkyllistä ruokaa, viittaa Lehtinen siihen, että Putin kohtalo voi sinetöityä samoilla metodeilla, joilla hänen hallintonsa on eliminoinut vastustajiaan.

Kuka?

Lasse Lehtinen

Tunnetaan demaripoliitikkona, kirjailijana, poliittisen historian tuntijana ja Haluatko miljonääriksi -ohjelman juontajana.

Teki kohutun väitöskirjan jo vuonna 2002, jossa toi esille, miten presidentti Urho Kekkonen hankkiutui KGB:n suosioon ja möi sielunsa Kremlille.

Lehtinen itse sanoo olevansa lapsesta asti toimittaja ja perustelee, että lobbarina, diplomaattina, TV-juontajana ja poliitikkonakin on kyse ”toimittamisesta”, kirjoitetusta tai puhutusta kielestä.

Kytköksiä Venäjälle

Lipponen ja Aho saivat rangaistuksen

Entiset pääministerit Esko Aho (kesk.) ja Paavo Lipponen (sd.) ovat toimineet Venäjän lobbareina. Vuonna 2018 useiden medioiden mukaan Lipposta on nimitelty Yhdysvalloissa jopa Putin rikostoveriksi. Lipponen on toiminut Nord Stream AG -kaasuputkiyhtiön hankkeen konsulttina ja Aho EU:n pakotelistalla olevan Sberbankin hallituksen valiokunnassa.

Pääministerit ovat Lasse Lehtisen mukaan tuskin tarjonneet apuaan aivan vapaaehtoistyönään venäläisille tahoille. Lehtinen kommentoi ironisesti, että mainekolhu on Lipposelle ja Aholle riittävä rangaistus.

– Kyllä Lipposen ja Ahonkin on pitänyt jollakin asuntolainansa maksaa. Nyt heillekin on valjennut Venäjän nykyhallinnon rikollinen toiminta. Epäilen, että pääministerit katuvat kytköksiään Venäjälle ja he ovat saaneet Ukrainan sodan seurauksena virhearviostaan rangaistuksen, virnuilee Lehtinen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut