Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Satoja venäläisiä saapuu nyt Suomeen joka päivä – Näin tilanne näkyy oleskeluluvissa ja turvapaikkahakemuksissa

Pietarin ja Helsingin väliä liikennöivät VR:n Allegro-junat ovat olleet täynnä sunnuntaista 27. helmikuuta lähtien. Suomeen on tullut junien kyydissä tuhansia venäläisiä, mutta se ei vielä näy turvapaikkahakemusten ja oleskelulupahakemusten määrissä.

Yhteen junaan mahtuu reilut 300 matkustajaa. Tällä hetkellä Allegro-junat liikennöivät Helsingin ja Pietarin väliä kaksi kertaa päivässä eli Suomeen saapuu junan kyydissä vajaat 700 matkustajaa.

– Pietarista lähtevät junat täyttyvät parin päivän varoitusajalla. Matkustajista noin 70 prosenttia on ollut venäläisiä, kertoo Venäjän liikenteen johtaja Viktoria Hurri.

– Junaliikenteelle on tällä hetkellä selkeästi kysyntää. Meiltä on pyydetty lisävuoroja ja vastaamme kysyntään. Olemme lisäämässä mahdollisimman pian yhden meno-paluu-vuoron Helsingin ja Pietarin välille, Hurri jatkaa.

Sen tarkemmin hän ei kolmannen vuoron käynnistymistä aikatauluta. Kun kolmas päivittäinen vuoro liikennöi, junat voivat tuoda Suomeen yhteensä vajaat tuhat matkustajaa päivässä.

Pietariin matkustavia on ollut Allegron kyydissä huomattavasti vähemmän kuin toiseen suuntaan matkustavia.

Junat täyttyvät parin päivän varoitusajalla.

– Junien täyttöasteet ovat olleet 20–40 prosenttia.

Venäjän valtion voimassa olevan asetuksen mukaisesti Allegro-junassa voivat toistaiseksi matkustaa vain Venäjän ja Suomen kansalaiset. Tämä perustuu koronapandemian aikaiseen käytäntöön.

Venäjän kansalainen tarvitsee Suomeen tullakseen joko viisumin tai oleskeluluvan. Jotta voisi muuttaa Suomeen yli 90 päivän ajaksi, hän tarvitsee oleskeluluvan.

Maahanmuuttoviraston (Migri) lupa- ja kansalaisuusyksikön vastuualueen johtaja Kaj Swanljung kertoo, että venäläiset ovat tehneet oleskelulupahakemuksia alkuvuonna suunnilleen saman verran kuin vuotta aikaisemmin.

– Vuosi sitten he olivat jättäneet 2 079 hakemusta, kun tänä vuonna määrä on 2 249. Ero ei siis ole iso, Swanljung toteaa.

Tämän viikon tiistaihin mennessä venäläiset ovat jättäneet 24. helmikuuta lähtien 534 hakemusta. Viime vuonna samaan aikaa niitä jätettiin 463.

– Tässäkään tilastossa ei ole nähtävissä olennaisia heilahduksia. On vaikea ennustaa, miten hakemusten määrä tulee kehittymään, Swanljung sanoo.

Migri toteaa verkkosivuillaan, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei vaikuta Venäjän kansalaisten oleskelulupahakemuksiin tai voimassa oleviin oleskelulupiin eikä venäläisten kaksoiskansalaisuuksia oteta tarkasteluun.

Yleensä ensimmäistä oleskelulupaa hakeva saa sen vuodeksi. Sitä haetaan henkilökohtaisesti joko etukäteen Suomen edustustosta tai vasta Suomessa. Siihen voi hakea jatkolupaa, joka myönnetään enintään neljäksi vuodeksi. Sen jälkeen on mahdollista hakea vielä pysyvää oleskelulupaa. Jatkuvan oleskeluluvan saanut on oikeutettu suomalaisen sosiaaliturvajärjestelmän piiriin.

Swanljung muistuttaa, että jos henkilöllä on pelko omasta turvallisuudestaan, hän voi hakea turvapaikkaa.

Turvapaikkahakemuksia venäläiset ovat jättäneet tänä vuonna Suomeen enemmän kuin vuonna 2021 samaan aikaan. He ovat jättäneet yhteensä 68 hakemusta eri puolilla Suomea, kun vuosi sitten samaan aikaan niitä oli jätetty 49.

– Venäjän kansalaiset ovat tehneet 24. helmikuuta lähtien 42 turvapaikkahakemusta, kertoo Migrin turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Hänen mukaansa venäläisten tekemien turvapaikkahakemusten määrä on vaihdellut viime vuosina ja edellisenä vuosikymmenenä 200 ja 500 välillä vuodessa. Lehtinen toteaa, että tämän hetkinen hakijamäärä on tuossa vaihteluvälissä.

Lehtisen mukaan koko alkuvuonna 2022 Irakin kansalaiset ovat tehneet 147 hakemusta. Suurin hakijaryhmä ovat ukrainalaiset. He ovat jättäneet 995 hakemusta.

Rajanylitysliikenne Venäjältä Suomeen on Rajavartiolaitoksen mukaan lisääntynyt hieman viimeisen viikon aikana. Tiedotteen mukaan liikennemäärät eivät kuitenkaan ole kasvaneet dramaattisesti.

Itäisen maarajan kautta maahamme tuli 23. helmikuuta eli päivää ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 12 ukrainalaista ja 1 232 venäläistä. Siitä lähtien kummankin maan kansalaisten tulo Suomeen on ollut kasvusuunnassa.

Viime sunnuntaina ukrainalaisia tuli 47 ja venäläisiä 2 259.