Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Facebook jäädytti rauhaa puolustavan mielenilmauksen sivut, ja espoolainen äiti sisuuntui – jopa 10 000 ihmistä odotetaan kulkueeseen, joka päättyy suurkirkolle

Kahden äidin organisoima rauhankulkue järjestetään Helsingissä tulevana lauantaina haasteista huolimatta.

Facebook jäädytti tapahtuman luoneen espoolaisen Susanna Makaroffin omat sivut ja tapahtumasivut varhain maanantaina 7. maaliskuuta.

Tapahtumalle perustettiin uudet Facebook-sivut, mutta tilien jäädytys aiheutti ylimääräistä työtä ja hämmennystä sekä tapahtumaan ilmoittautuneissa että yhteistyökumppaneissa.

Sivut aukenivat uudelleen keskiviikkona iltapäivällä.

Makaroff kertoo useiden asiantuntijoiden uskovan, että sivut suljettiin todennäköisesti trollien hyökkäyksen vuoksi.

– Tuntuu pelottavalta kansalaisyhteiskunnan ja sananvapauden kannalta, että tällaista tapahtuu. Jäädytetyillä sivuilla ei ollut vihapuhetta. Olemme hyvällä asialla ja Facebook on varmasti samaa mieltä, mutta siitä huolimatta se jäädyttää yksityishenkilöiden ja tapahtumien sivuja tarkistamatta ensin trollien ilmiantojen ja syytösten paikkansapitävyyttä, Makaroff sanoo.

Järjestäjät arvioivat, että rauhankulkueeseen voidaan saada haasteista huolimatta jopa yli 10 000 marssijaa.

– Emme anna periksi, vaan tavoitteemme on edelleen järjestää tähän mennessä suurin rauhantapahtuma Suomessa ja Helsingissä Ukrainan rauhan ja ukrainalaisten lasten, sotaan joutuneiden nuorten ja heidän äitiensä ja läheistensä tueksi.

Makaroff kertoo idean rauhanmarssista heränneen noin kaksi viikkoa sitten, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen. Mukaan tapahtuman organisointiin hän sai ystävänsä kouluajoilta Jousenkaaren koulusta, Reetta Rajalan.

Makaroff ja Rajala ovat molemmat viisilapsisten uusioperheiden äitejä. Molempien perheissä on neljä nuorta miestä.

– Nuorin poikani pääsi juuri armeijasta ja ensimmäiset armeijakaverit ovat jo saaneet kutsuja kertausharjoituksiin. Jos Suomi joutuisi samaan tilanteeseen, joutuisimme päästämään myös omat poikamme sotimaan. Tilanne on epätodellinen ja karmea myös nuorille, joilla on takana kaksi vuotta koronaa ja etäkoulua, Makaroff sanoo.

Tapahtumaa tukevat viestinnällisesti muun muassa Suomen Pakolaisapu, MLL, Suomen Rauhanliitto, Suomen Rauhanpuolustajat, Sadankomitea sekä Aseistakieltäytyjäliitto.

Rauhankulkue lähtee eduskuntatalolta lauantaina 12. maaliskuuta klo 12 alkavien avajaispuheenvuorojen ja Tapiolan kuoron esityksen jälkeen. Kulkue etenee Mannerheimintietä Aleksanterinkadulle ja sitä pitkin Senaatintorille.

Palkittu lapsi- ja nuorisokuoro Tapiolan kuoro esiintyy tapahtumassa myös tuomiokirkon portailla.

– Pystyn samaistumaan ukrainalaisten ja venäläistenkin äitien tilanteeseen. Tämä on mothers for peace -rauhankulkue, mutta tervetulleita ovat kaikki vauvasta vaariin.

– Jos äidit saisivat päättää, yhdenkään lapsen tai nuoren ei tarvitsisi kärsiä vallanhimoisten miesten takia, joutua sotaan ja kuolla.