Putinin Venäjän aseen hyökkäys Ukrainaan muutti asuntomarkkinoiden tunnelman synkeän säikyksi. Sota ja maailmanpoliittinen tilanne kasvattavat epävarmuutta asuntomarkkinoilla etenkin ostajien ja rakentajien keskuudessa. Kaiken seurauksena myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät vähenevät, arvioi Suomen Hypoteekkiyhdistys (Hypo) tiedotteessaan.
Hypon asuntomarkkinakatsauksessa ennustetaan, että asuntojen hintojen nousu jää Ukrainan sodan takia hieman aiemmin arvioitua maltillisemmaksi. Tiedotteen mukaan Hypo ennustaa, että koko maan hinnat nousevat tänä vuonna 1,5 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 3 prosenttia. Viime vuonna hinnat nousivat huomattavasti reippaammin, 3,7 ja 5,5 prosenttia.
Tiedotteessa todetaan, että isompi muutos kuin hintojen nousun kehityksessä voidaan nähdä kauppamäärissä, jos sota ja epävarmuus laajenevat.
– Jos perheen tulot ja työllisyys ovat kiinni idänkaupasta tai venäläisistä turisteista, on hyvin ymmärrettävää ottaa tuumaustauko ostoaikeissa. Olemme kuulleet kuitenkin jo Suomessa harvinaisia kauppojen perumisia, vaikka hätäily yleensä johtaa vain häviöihin. Asuntomarkkinoilla se tarkoittaa vähintään käsirahan menetystä, sanoo tiedotteessa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.
Hänen mukaansa epävarmoissa oloissa sijoittajat ja rahoittajat turvautuvat varmimpiin kohteisiin ja alueisiin.
– Koteja tarvitaan silti poikkeusoloissakin, joten laajempaa hintalaskua ei nähdä, ellei talous käänny selvästi surkeampaan suuntaan, Brotherus jatkaa.
Hypon asuntomarkkinakatsauksen mukaan sota nostaa aivan varmasti asumiskuluja, koska energian ja raaka-aineiden hinnat kallistuvat. Tällöin kiihtyvään ongelmakierteeseen joutuvat kiinteistöt, jotka lämmittävät öljyllä ja joissa ei ole tehty energiaremontteja.
Tiedotteen mukaan inflaatio kiihtyy, ja koska valtaosa vuokrasopimuksista on sidottu elinkustannusindeksiin, vuokrat nousevat. Tällä hetkellä vuokra-asuntoilmoituksia on yhä merkittävästi enemmän kuin vielä pari vuotta sitten, joten vuokralaisen markkinat jatkuvat.
Venäjän taloudellinen eristäminen muusta maailmasta näkyy tiedotteen mukaan hyvin vahvasti Kaakkois-Suomen alueella. Venäläisen ostovoiman merkitys ehti pienentyä koronapandemian aikana, mutta pakotteet hyydyttävät viennin, tuonnin ja ihmisten kulkemisen.
Tilanne näkyy myös Kymenlaakson asuntomarkkinoilla.