Kirkkonummella toimiva Långvikin kokous- ja kylpylähotelli jatkaa toimintaansa.
Hotellia pyörittävä Ryokan Oy toivoo kuitenkin muutosta hotellikiinteistön omistukseen, joka on varjostanut hotellia viime vuodet.
Ryokan Oy:n prokuristi ja Långvikin general manager Inka Uusitalo-Raoult toteaa, että kiinteistön omistuksen vaihtuminen olisi eduksi niin Ryokanille kuin Kirkkonummen kunnalle, sillä Ryokan on alueella merkittävä työllistäjä.
Hotellia operoi vuoteen 2015 asti Rotenbergin Långvik Capital Oy.
Kun Venäjä miehitti Krimin ja hotellikiinteistön omistaja Roman Rotenberg laitettiin USA:n pakotelistalle, hotellin liiketoiminta siirtyi Ryokan Oy:lle.
Yhtiö teki kiinteistöstä 30 vuoden vuokrasopimuksen, jossa sovittiin, että vuokranmaksua ei ole niin kauan kuin kiinteistönomistaja on pakotelistalla.
Uusitalo-Raoult kertoo, että Ryokan ei ole maksanut kiinteistöstä vuokraa kuuteen vuoteen. Hänen mukaansa Ukrainan sota ja sitä seuranneet pakotteet eivät ole muuttaneet vuonna 2015 solmittua vuokrasopimusta.
Uusitalo-Raoult vakuuttaa, että järjestely kestää edelleen päivänvalon.
– Tavoitteena oli taata toiminnan jatkuminen ja samalla se, että pakotelistalle laitettu Rotenberg ei saa hyötyä kiinteistöstään, Uusitalo-Raoult kertoo.
– Sopimus on laadittu läpinäkyvästi viranomaisten kanssa, jotta löytyisi sellainen yritysjärjestely, joka mahdollistaa vastuullisen liiketoiminnan Långvikissa kiinteistönomistajan pakotteet huomioiden, hän jatkaa.
Toinen kysymys on, kuka hotellikiinteistön nyt tosiasiassa omistaa.
Helsingin Sanomatkertoi 9. maaliskuuta, että kiinteistörekisterin mukaan 8,9 hehtaarin maa-alueet on vuodesta 2004 alkaen omistanut Långvik Capitalin tytäryhtiö Tanskarlan Centrum Oy.
Tanskarlan Centrum Oy:n toiminta on kuitenkin lakannut Kaupparekisterin mukaan 14.06.2020.
PRH:n neuvontalakimies Jukka Tavi kertoo HS:lle, että lakkautetullakin yrityksellä voi periaatteessa olla omaisuutta.
HS arvioi, että Rotenbergit ovat voineet ikään kuin pakastaa kiinteistöomistuksensa odottamaan tulevaisuutta.
Ryokanin omistajina on suomalaisia yhtiöitä ja yksityishenkilöitä, kuten jääkiekkopiireistä tunnettu Jussi Salonoja sekä Rotenbergien ystävänä ja liikekumppanina tunnettu Auvo Niiniketo.
Uusitalo-Raoult vakuuttaa, että omistajien aiemmat ystävyydet eivät tarkoita sitä, että suomalaiset toimisivat nyt Rotenbergin lukuun.
– Ei ole kyse siitä, että pieni piiri jatkaisi aiemman omistajan toimintaa. Kun liiketoimintakauppa vuonna 2015 tehtiin Niiniketo näki, että Långvikissa on potentiaalia, jota ei aiemmin ollut hyödynnetty.
– Piuhat (edelliseen omistajaan) on irti, hän vakuuttaa.
Ryokan on yhtiönä tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja on lahjoittanut 5 000 euroa SPR:n katastrofirahastoon Ukrainan auttamiseksi.