Musiikki: Nuori lahjakas pianisti harjoittelee enimmäkseen sähköpianolla ja arvelee, että musiikista ei ehkä tule hänelle ammattia.
Peräti neljä palkintoa viime vuoden Tapiola-pianokilpailussa voittanut Jaykyun Cho on Etelä-Koreasta 1,5 vuotta sitten Suomeen muuttanut 15-vuotias pianisti, jota asiantuntijat kuvaavat luonnonlahjakkuudeksi. Hän on harjoitellut sähköpianolla.
Suomalaisille soittotunneille Jay bongattiin Helsingin Steinway-galleriasta, missä hän oli vanhempiensa kanssa harkitsemassa pianon ostoa kesällä 2020.
Myyntipäällikkö kuuli, kun Jay soitti vaativaa pianokonserttoa. Tämä myyntipäällikkö otti Jayn luvalla yhteyttä International School of Music Finlandin pianonsoiton opettaja Mindaugas Neverovakseen, joka sitten sopi Jayn kanssa koesoitosta.
Runsas vuosi opintojen aloittamisen jälkeen Jay Cho esiintyi PianoEspoo-festivaalin yhteydessä järjestetyssä kansainvälisessä Tapiola-pianokilpailussa. Hänet palkittiin neljässä kategoriassa: pakollinen tilaussävellys -palkinto, vapaavalintainen teos -palkinto (Beethovenin Appassionata Sonata), piano trio -palkinto ja Bösendorfer-erikoispalkinto.
Jay Cho aloitti pianonsoiton 6-vuotiaana paikallisessa musiikkikoulussa Etelä-Koreassa.
Hänellä oli muitakin taiteeseen ja urheiluun liittyviä aktiviteetteja, mutta pianonsoitosta tuli hänen suosikkiharrastuksensa.
Pohdimme, onko piano investoimisen arvoinen.
– Rehellisesti sanottuna syy oli se, että kehityin siinä hyvin nopeasti, Jay Cho sanoo.
Soittamiseen tuli vuoden tauko, kun perhe muutti Japaniin. 10-vuotiaana Jay aloitti soittamisen uudelleen, ja kun hän oli 13-vuotias, perhe muutti Suomeen isän työn perässä. Isä työskentelee Nokian pääkonttorissa Espoossa.
Chon perhe on miettinyt pianon tai flyygelin ostoa.
– Pohdimme, onko se investoimisen arvoinen, koska muutamme maasta toiseen. Emme myöskään ole olleet varmoja, kuinka kauan soitan pianoa. Siksi emme ole vieläkään päättäneet asiasta, Jay Cho tunnustaa.
"Oikeassa" pianossa olisi digitaalista pianoa paljon monipuolisempi soundi.
– Pianolla pystyn vangitsemaan paljon enemmän tunteita ja vivahteita digitaaliseen pianoon verrattuna. Digitaalisen pianon ääni on hyvin rajoitettu muutamaan väriin, mikä ei todellakaan edistä loistavaa tulkintaa. Kun haluan opiskella musiikkia syvemmin, käytän aina flyygeliä siellä, missä se on saatavilla, esimerkiksi ISM:ssä tai koulussa (International School of Helsinki), Jay sanoo.
Miten voi tulla hyväksi pianistiksi, jos käyttää harjoitteluun alle tunnin päivässä?
– Tämä on erittäin vaikea kysymys. Vaikka harjoittelen vain alle tunnin päivässä, käytän paljon aikaa äänitteiden kuunteluun sekä nuottien ja elämäkertojen lukemiseen. Toisin sanoen, kun altistun musiikille, se auttaa minua opiskelemaan musiikkia. Samalla opin uutta soittotyyleistä ja se taas auttaa minua tulkitsemaan musiikkia ainutlaatuisella tavalla, Jay miettii.
Jay kokee, että häntä ei ole koskaan pakotettu harjoittelemaan.
– Joten kun harjoittelen, voin nauttia keskittymisestä musiikkiin ja se taas auttaa tehostamaan harjoittelua. Totta puhuen käytin kuitenkin paljon enemmän kuin tunnin aikaa päivässä, kun valmistauduin Tapiolan pianokilpailuun. Siitä pitää kiittää sisäistä painetta ja motivaatiota. Halusin tehdä esityksestäni tyydyttävän.
Jay Cho nimeää lempisäveltäjäkseen Chopinin. Myös Debussyn ja Beethovenin musiikki on lähellä hänen sydäntään.
Kaikesta huolimatta Jay Cho uskoo, että hänestä ei tule ammattipianistia.
– Minusta tuntuu, että se olisi melko vaikea työ. Tästä huolimatta jatkan pianon soittamista ja minun mielestäni se voi olla eräänlainen elinikäinen ystävä, koska pidän siitä todella.
Tapiola-pianokilpailuun osallistumista Jay Cho pitää suurena kunniana.
– Se oli ehdottomasti vuoden 2021 kohokohtani. Nautin todella soittamisesta kilpailun aikana. Palkinnot ovat paras tulos, jonka olen tällä tasolla saavuttanut. Arvostan tätä kokemusta ja olen siitä nöyrästi ylpeä jatkossa, kun jatkan pianonsoittoa.