Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsimetron kakkosvaihe siirtyy loppusuoralle – tältä Espoonlahden metroasemalla näyttää nyt

Länsimetro: Espoonlahden asemalla tehtiin keskiviikkona viimeisiä testejä.

Länsimetron kakkosvaihe Matinkylästä Kivenlahteen on loppusuoralla. Lähiaikoina saadaan päätökseen pitkä testausvaihe, kun Espoonlahden aseman testaukset valmistuvat.

Kun testausvaihe on saatu päätökseen, tarvitaan vielä viranomaishyväksynnät rakennusvalvonnasta ja pelastuslaitokselta.

Yksi rakennusvaihekin on vielä edessä. Matinkylän aseman länsipuolella on tähän saakka ollut junien yösäilö ja tarkastusraide, jonka alla on junien huoltoa varten iso kuoppa. Se pitää täyttää ennen kuin raide voidaan avata liikenteelle. Tämä on metroa rakentavan Länsimetro Oy:n viestintäjohtaja Satu Linkolan mukaan tarkoitus tehdä kesällä, jotta häiriötä liikenteelle tulisi mahdollisimman vähän.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, metrorata ja asemat luovutetaan syksyllä liikennöinnistä vastaavalle Pääkaupunkiseudun kaupunkiliikenteelle (Helsingin ja Vantaan kaupungin perustama yhtiö, jolle HKL:n toiminta on siirtynyt). Jo sitä ennen Pääkaupunkiseudun kaupunkiliikenne on päässyt asemille tutustumaan muun muassa niiden ylläpitoon ja aloittamaan koeajot.

Liikennöinnin aloituspäivästä päättää HSL. Tavoitteena on Linkolan mukaan edelleen vuosi 2023.

Laajoissa testeissä ei ole tullut yllätyksiä."

Janne Ilkanheimo

– Yhteinen näkemys on, että liikenne voi alkaa vuoden 2023 aikana. Aloitusajankohta tarkentuu varmasti kevään mittaan ja syksyllä osataan ehkä jo kertoa päivämäärä, Linkola sanoo.

Länsimetrossa on yhteensä 52 erilaista järjestelmää, joiden pitää toimia myös poikkeustilanteissa, esimerkiksi tulipalon ja sähkökatkon sattuessa.

Länsimetron ykkösvaiheen myöhästyminen jo sovitusta aloituspäivämäärästä johtui pitkälti siitä, että käyttöönottovaiheelle testauksineen ei varattu riittävästi aikaa.

Kakkosvaiheen testauksia on nyt tehty yli vuosi ja ne ovat käyttöönottoinsinööri Janne Ilkanheimon mukaan edenneet suunnitelmien mukaan.

– Testaukset alkoivat yksittäisistä laitteista, sen jälkeen siirryimme kokonaisiin järjestelmiin. Laajat, useiden järjestelmien yhteistoimintaa mittaavat testit, kuten tulipalotestit ovat olleet viimeisiä. Prosessi on edennyt suunnitellusti eikä laajoissa testeissä ole tullut enää isoja yllätyksiä, Ilkanheimo selvittää.

Keskiviikkona Espoonlahden asemalla testattiin juuri järjestelmien toimintaa tulipalotilanteessa.

Jos metrossa sattuu tulipalo, useiden eri järjestelmien tulee toimia yhdessä ja huolehtia siitä, että matkustajat saadaan ulos. Savunpoiston tulee käynnistyä, palo-ovien sulkeutua ja poistumisteiden lukitusten avautua. Matkustajille kuuluvien evakuointikuulutusten tulee käynnistyä ja poistumisteille ohjaavien merkkivalojen syttyä. Alaspäin kulkevien liukuportaiden ja hissien pitää pysähtyä, mutta ylöspäin kulkevien pysyä toiminnassa.

Keskiviikon testi sujui Ilkanheimon mukaan toivotulla tavalla.

– Teimme vastaavia testejä helmikuussa ja niissä ilmeni joitakin puutteita, esimerkiksi yksittäisiä palo-ovia jäi auki. Nämä on nyt korjattu. Keskiviikon testauksessa turvavalaistuksissa oli pieniä puutteita eli valaisimia oli pimeinä Espoonlahden aseman teknisten tilojen käytävissä. Valaistuksen puutteet korjataan ja testi uusitaan valaistuksen osalta ensi viikon aikana.