Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heikki, 65, on vetänyt 59 leukaa, näin hän ohjeistaa lajin pariin haluavia – "Tässä lajissa ikä on vain numero"

Helsingissä tammikuun lopulla järjestetyissä leuanvedon maailmanmestaruuskilpailuissa suomalaiset pokkasivat kultaa useissa painoluokissa.

Heikki Messo, 65, voitti kultaa yleisen sarjan alle 60-kilon painoluokassa.

Leuanvedossa on kaksi kilpailumuotoa: toistoleuanveto ja lisäpainoilla suoritettava leuanveto.

– Ensimmäisen kerran osallistuin SM-kilpailuihin 2000-luvun alussa yli 50-vuotiaiden sarjassa. Silloin sain 24 leukaa. Sen jälkeen aloin harjoitella lajia ja tämän vuoden MM-kisoissa tein 54 toistoa, kahdesti MM-kultaa omassa painoluokassaan voittanut Messo kertoo.

Messolla on myös painoluokkansa maailmanennätys, 59 toistoa.

Toistoleuanvedossa kilpailija suorittaa enimmäismäärän toistoja omalla kehonpainollaan.

– Jos otetaan kadulta henkilö vetämään leukoja, harva saa kymmentä. Mutta jos alkaa harjoitella, kehittyy nopeasti. Tämä on hyvin tekninen laji, Messo sanailee.

YIT:llä vastuukorjaustyönjohtajana työskentelevä Messo kertoo kisoihin tähtäävän harjoittelun alkavan kaksi kuukautta aiemmin.

– Se aika harjoitellaan intensiivisesti. Joka toinen päivä tehdään lajiharjoituksia 70–80 prosentin tehoilla. Muutama viikko ennen kisoja aletaan kokeilemaan tuntoja ja vedetään isompia sarjoja.

Ensimmäisen maailmanmestaruuden Messo voitti 2019. Messo ei kilpaile ikäkausimestaruuksista, vaan nimenomaan yleisessä sarjassa. Yleisessä sarjassa iällä ei ole väliä, vain painoluokka ratkaisee.

– Ote on vapaa. Leukaa voi vetää myötä-tai vastaotteella sekä ristiotteella, myötäotetta käyttävä Messo valistaa.

Messo kertoo, että hänellä ei juuri muita harrastuksia ole. Salitouhut ovat aina olleet lähellä sydäntä. Mies on selvästi teräksisessä kunnossa.

Illanistujaisissa usein kerskaillaan omilla urheilusuorituksilla. Leuanvetotulokset ovat ainainen kehumisen aihe.

– Tähän lajiin on helppo samaistua. Jokainen on joskus vetänyt leukoja. On hyvä, kun on tehty säännöt, näin voidaan helposti mitata paremmuus, Messo naurahtaa.

Toisto- ja lisäpainoleuanvetokilpailuja järjestää kahdesti vuodessa Suomen Leuanveto ry. Liitto on Suomen Antidopingtoimikunta ADT:n alainen järjestö.

– Jos kieltäydyt kisoissa testeistä, sinut hylätään välittömästi, Messo tietää.

Pandemia-aikana laji keräsi uusia leuanvedon ystäviä.

Suomen Leuanveto ry:n puheenjohtaja Jyrki Erikssonin mukaan kilpailulisenssejä ostettiin vuoden vaihteessa ennätysmäärä.

MM-kisoissa Helsingissä menestyi myös geoinformatiikan professori Markus Holopainen, 54 , tehden uuden ME-lukeman 62 leukaa.

Leuanveto ei ole siis iästä kiinni.

– Usein saan kuulla, että sähän olet jo 65-vuotias. Tässä lajissa ikä on vain numero. Tulokset paranevat kaikilla, jotka alkavat harjoitella ja keskittyvät tekniikkaan, Messo patistaa ihmisiä tangolle.