Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HSY:n autot kiertävät taas keräämässä metalliromua, sähkölaitteita ja vaarallista jätettä – Nämä kodin tavarat voi viedä maksutta

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) keräysautot saapuvat jälleen noutamaan kodin vaaralliset jätteet, metalliromun ja sähkölaitteet maksutta keskeisimmiltä asuinalueilta. Kierros alkaa maanantaina 4. huhtikuuta ja autot kiertävät yhdeksän viikon ajan ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Viimeinen keräyspäivä on 6. kesäkuuta, kertoo HSY tiedotteessaan.

Perinteinen kierros on jouduttu perumaan kahtena edellisenä keväänä koronapandemian takia. Viimeksi se toteuttamaan syksyllä 2020.

– Pysähdyspaikkoja on lähes 300, kertoo tiedotteessa HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.

Keräysautot ottavat vastaan vain kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkalaitteita, metalliromua sekä vaarallista jätettä.

– Vaaralliseksi jätteeksi luokitellaan muun muassa maalit, lakat ja laastit, syövyttävät kemikaalit, akut, moottoriöljy, liuottimet ja bensiini. Arkisemmista tuotteista jätteinä vaarallisia ovat myös hius- ja kynsilakka sekä hajuvesi, jatkaa Mäntynen.

Pysähdyspaikan ja keräysautoihin soveltuvat jätteet voi tarkistaa etukäteen osoitteesta hsy.fi/keraysautot. Lajitteluapua saa myös HSY:n jäteoppaasta sekä paikan päällä ympäristöneuvojalta.

Autoille tuodut metallijätteet ja sähkölaitteet kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Vaarallinen jäte tehdään käsittelyssä vaarattomaksi mutta myös osa siitä voidaan kierrättää.

Kodin vaaralliset jätteet, sähkölaitteet ja metalliromu kerätään kukin omaan keräysautoonsa. Jotta keräystilanteet pysyisivät sujuvina, jätteet on hyvä lajitella valmiiksi jo kotona. Suuremmat jätemäärät täytyy viedä suoraan Sortti-asemille, jotka niin ikään ottavat maksutta vastaan samoja jätteitä.

Mäntynen kertoo, että palvelu on ensisijaisesti suunnattu autottomille asukkaille.

– Emme ota keräysautoilla vastaan huomattavan suuria, kuten peräkärryllä tuotuja, jätekuormia. Omalla autolla saapuessa on suotavaa pysäköidä loitommalle, sillä pysähdyspaikalle saapuu kerralla 5–6 kuorma-autoa. Tavarat pitää luovuttaa paikan päällä eikä jättää niitä sinne etukäteen, Mäntynen muistuttaa.

– Vuoden 2020 syksyn poikkeuksellisissa oloissa keräysautoja hyödynsi yli 12 300 asukasta. He toivat kierrätettäväksi noin 200 000 kiloa jätettä, Mäntynen kertaa.

Autot ottavat jätteitä vastaan kullakin pysähdyspaikalla 30–40 minuutin ajan.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus puolestaan järjestää 28. maaliskuuta lähtien oman Hyvä kiertää -keräyskierroksensa. Siihen asukkaat voivat tuoda siistiä, ehjää ja puhdasta uudelleenkäyttöön soveltuvaa kodin pientavaraa, tekstiileitä sekä kaiken kuntoista pienelektroniikkaa ja polkupyöriä.