Osa kansasta hamstraa nyt poikkeuksellisen isoja summia käteistä – K-U: Pankinjohtajalta muistutus riskeistä

Käteisnostojen määrä on Suomessa kasvanut viime viikkoina, kertoo Keski-Uusimaa.

Automatia Pankkiautomaatit Oy:n kotimaisten palvelujen johtaja Petteri Parviainen sanoo, että viikkojen 8–10 aikana tehty liki 20 prosenttia enemmän nostoja kuin samaan aikaan vuosi sitten.

– Mistään ihmeellisestä asiasta ei ole kyse, mutta ennakkoarvioihin nähden selvästi suurempaa kulutus on ollut, Parviainen kuvailee Keski-Uusimaalle.

Syitä käteisnostojen lisääntymiseen voi olla useita, kuten Ukrainan sota, koronarajoitusten poistuminen tai hiihtolomasesonki.

Nostomäärien kasvu on ollut tasaista koko maassa.

OP:n maksamisesta ja käteisestä vastaava johtaja Katariina Säntti kertoo K-U:lle, että käteisnostojen määrän lisääntyminen näkyy pienellä osalla asiakkaista tavallista isompina käteisnostoina konttorissa. Myös käteisnostojen määrät ovat jonkun verran lisääntyneet konttoreissa.

Osuuspankeissa käteistä nostaa 5 000 euroon saakka ilman etukäteistilausta.

Säntti arvioi, että muutokset selittyvät todennäköisimmin Ukrainan sodalla.

Hän rauhoittelee ihmisiä ja muistuttaa, että suurten käteismäärien säilyttäminen kotona voi olla riskialtista.

– Asiakkaan rahat ovat parhaassa turvassa pankissa tilillä, koska ne kuuluvat talletussuojan piiriin. Suuret käteismäärät ovat alttiita väärinkäytöksille eli niiden joutuminen ryöstön kohteeksi on todellinen riski, Säntti sanoo K-U:lle.

Säntin mukaan pankki on varautunut myös moniin erilaisiin maksukorttien häiriötilanteisiin. Tähän pankkeja velvoittaa laki.

Suomen Pankki tiedotti maaliskuun alkupuolella tehneensä lainsäädäntöaloitteen käteispalvelujen riittävän tason turvaamiseksi Suomessa.

Aloite koskee SP:n mukaan kaikkia käteisen käytön kannalta olennaisia palveluja.

– Siinä on huomioitu käteisen saatavuus, sen hyväksyttävyys maksuvälineenä ja mahdollisuus tallentaa käteistä, SP kertoi tiedotteessa.

Nykyinen sääntely ei SP:n mukaan riittävällä tavalla turvaa kaikkien käteispalvelujen toteutumista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut