Ylioppilaskokelaat aloittavat tänään käynnistyvät kevään 2022 kirjoitukset äidinkielellä ja kirjallisuudella (suomi ja ruotsi).
Ylioppilaskirjoituksissa on tänä keväänä käytössä uusi tutkintorakenne. Keväällä tutkintonsa aloittavien kokelaiden on kirjoitettava vähintään viisi tutkintoainetta.
Jo aiempiin tutkintokertoihin osallistuneet suorittavat koko tutkintonsa loppuun asti vanhan rakenteen mukaisesti.
Ainoa kaikille yhteinen koe on äidinkielen ja kirjallisuuden koe. Lisäksi tutkintoon on sisällytettävä vähintään neljä eri tutkintoaineen koetta vähintään kolmesta ryhmästä: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli ja reaaliaine. Kokeisiin tulee sisältyä vähintään yksi pitkän oppimäärän koe.
Tutkintoon vaadittujen viiden kokeen lisäksi kokelas voi suorittaa yhden tai useamman muun kokeen. Kokelaan ei tarvitse ilmoittaa, mitkä kokeet ovat tutkintoon vaadittavia ja mitkä ylimääräisiä.
Kevään 2022 ylioppilastutkinto järjestetään 15.3.–1.4. Kevään 2022 tutkintoon on ilmoittautunut 46 340 kokelasta, mikä on noin 300 vähemmän kuin keväällä 2021. Ilmoittautumisia eri aineissa ja oppimäärissä on noin 140 000 eli noin 5 500 vähemmän kuin vuosi sitten.
Kevään 2022 ylioppilastutkinto on jo viides tutkintokerta, joka järjestetään poikkeuksellisissa oloissa koronavirustilanteen vuoksi. Ylioppilastutkintolautakunta on antanut lukioille ohjeita koejärjestelyistä, lähikontaktien vähentämisestä ja maskien käytöstä. Lautakunta seuraa edelleen koronavirustilannetta ja tekee yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa. Mahdollisissa tartunta- ja karanteenitilanteissa lukiot toimivat terveysviranomaisten ohjeiden mukaan.
– Koronatilanne vaikuttaa edelleen tutkinnon toimeenpanoon. Lukioilla ja kokelailla on kuitenkin jo vankka kokemus terveysturvallisista koronajärjestelyistä. Kokelaiden on suositeltavaa välttää kontakteja ennen tutkintoa ja tutkinnon aikana sairastumis- ja karanteeniriskin vähentämiseksi, muistuttaa pääsihteeri Tiina Tähkä Ylioppilastutkintolautakunnan tiedotteessa.