Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maha- ja suolistovaivat rassaavat nuoriakin, ja kakan koostumus voi paljastaa niistä paljon – "Kelluva uloste kertoo imeytymisongelmasta", sanoo asiantuntija

Närästyslääkkeiden kysyntä on kasvussa. Stressi lisää vatsavaivoja.

Pitkään jatkuva ripuli, ummetus, närästys ja turvotus viestivät, että vatsa ja suolisto eivät voi hyvin.

Suolistovaivat ovat lisääntyneet, mikä näkyy apteekin tiskillä.

– Mahasuolikanavan hoitoon, närästykseen ja refluksiin käytettävien itsehoitovalmisteiden myynti on kasvussa. Juhlapyhinä kysyntä kasvaa muita ajankohtia suuremmaksi, apteekkari Teemu Kivijärvi kertoo.

Itsehoidossa olevat lääkevalmisteet on tarkoitettu tilapäisten vaivojen hoitoon. Jos oireet ovat merkittäviä tai ne pitkittyvät, tulee kääntyä lääkärin puoleen.

– Itsehoidossa myytävät lääkkeet ovat usein samoja lääkeaineita kuin reseptillä myytävät lääkeaineet. Itsehoitolääkkeetkin voivat aiheuttaa haittavaikutuksia. Apteekkien antamalla lääkeneuvonnalla pyritään varmistamaan itsehoitolääkkeen oikea ja turvallinen käyttö, Kivijärvi sanoo.

Maha-suolikanavaan kohdistuvat vaivat ja oireet voivat olla moninaisia.

Terve uloste solahtaa helposti pönttöön.

– Oireiden ilmaantuessa tulee kartoittaa elintapojen tila ravitsemuksen ja liikunnan suhteen. Vasta tämän jälkeen mietitään muita mahdollisia keinoja ja valmisteita. Vatsavaivat voivat olla oire myös jostakin muusta sairaudesta, jopa sydäninfarktista, apteekkari sanoo.

Uusia valmisteita erityisesti ärtyvän suolen oireiden hoitoon tulee markkinoille jatkuvasti lisää.

– Tämä on ymmärrettävää, koska kyseiset vaivat ovat lisääntyneet väestössä ja toisaalta sairauksien diagnosointi on kehittynyt. Valmisteet eivät ole luokitukseltaan lääkkeitä vaan ravintolisiä tai CE-merkittyjä valmisteita, Kivijärvi sanoo.

Ihmiskehon elimet toimivat yhdessä. Esimerkiksi pitkäkestoinen stressi vaikuttaa suoliston hyvinvointiin.

– Parhaillaan Euroopassa käytävä sota lisää meillä stressiä, pelkoa ja todennäköisesti myös vatsavaivoja, FLT-ravintovalmentaja Pia Tuhkanen sanoo.

Asiakkaina Tuhkasella on kaikenikäisiä, myös nuoria.

Ravintovalmentajan vastaanotolle hakeudutaan yleensä siinä vaiheessa, kun vatsavaivat ovat edenneet hankaliksi.

– Suolistosairaudet voivat rajoittaa elämää, jolloin löysän vatsan pelossa ei uskalla poistua kotoa. Suolistovaivat voivat lopulta johtaa ravinnon imeytymisongelmiin, mistä seuraa ravintoainepuutoksia.

– Siitä seuraa lukuisia ongelmia kuten väsymystä, voimattomuutta ja hormonaalisia ongelmia.

Tuhkanen kartoittaa aluksi kyselyllä asiakkaan elämäntilanteen ja terveydentilan. Ulosteen koostumuksesta ja väristäkin voi tehdä päätelmiä.

– Terve uloste on väriltään vaaleanruskeaa ja koostumukseltaan kiinteää. Se solahtaa helposti pönttöön. Vihertävä uloste kertoo bakteereista, kelluva imeytymisongelmasta, Tuhkanen kertoo.

Suolistovaivoihin liittyy yleensä matala-asteinen tulehdus. Ruokavalio voi edistää tai rauhoittaa tilannetta.

Tulehdusta edistää muun muassa punainen liha, rasvahappojen epätasapaino ja liiallinen hiilihydraattien käyttö.

Rauhoitusruokavaliossa poistetaan tarpeen mukaan gluteeniviljat, maitotuotteet, sokerit, makeutusaineet ja suolistoa ärsyttävät allergeenit.

Ruokavaliolla ja ravintolisillä voidaan rauhoittaa muun muassa ärtyneen suolen oireyhtymää, hiivasyndroomaa ja chrohnin tautia ja haavaista koliittia.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaa-lehdessä.