Espoon omintakeinen olutkulttuuri vetää väkeä Stadista asti – arvostettu oluttuomari nostaa esille "paikan, jolle ei ole vertailukohtaa Suomessa" sekä 5 muuta vinkkiä

Oluet: André Brunnsbergin mielestä Espoon omalaatuisuuden voi nähdä juurikin kaupungin hajanaisuudessa.

Vanhan väitteen mukaan Espoosta ei löydy urbaania kaupunkikulttuuria, koska meillä ei ole sellaista yhtenäistä kantakaupunkia ja ravintolakeskittymiä kuin Helsingissä.

Kun istahtaa Otaniemessä sijaitsevan Olarin Panimon taproomiin ja juttuseurana on palkittu olutasiantuntija André Brunnsberg, alkaa väite maistua väljähtyneeltä.

Brunnsbergin mielestä Espoon omalaatuisuuden voi nähdä juurikin kaupungin hajanaisuudessa.

– Otaniemessä on sekä Olarin Panimo että Fat Lizard. Keran halleilta löytyy kolme pienpanimoa. Kesäisin niiden välillä on voinut kulkea bussikuljetuksella, Brunnsberg luettelee tarkoittaen Visit Espoon Bissebussi-palvelua.

– On tavallaan erityistä, että Espoossa pitää käydä eri paikoissa. Se on ihan oma juttunsa.

Brunnsberg on tullut Otaniemeen bussilla kotoaan Jupperista. Se kävi kätevästi yhdellä vaihdolla.

Tälle paikalle ei ole oikeastaan vertailukohtaa muualla.

Länsimetron myötä liikkuminen on helpottunut entisestään, ja samalla moni helsinkiläinenkin on opetellut tulemaan Espooseen.

– Helsinkiläisten olutkulttuuri on ikään kuin laajentunut Espooseen, kun tänne pääsee helposti metrolla.

Iltapäivällä kello 16.30 Olarin Panimon ja Fat Lizardin hanahuoneissa käy ihmisiä tasaiseen tahtiin. Tunnelma on leppoisa. Väki on etupäässä nuorta ja miesten parrat muhkeita, mutta perheitäkin piipahtaa.

Olarin Panimossa voi aistia yrityksen rap-henkiset juuret. Jos juttuseuraa ei ole, voi katsella taproomin vieressä näkyviä, hienosti valaistuja panimolaitteita.

– Tälle paikalle ei ole oikeastaan vertailukohtaa muualla Suomessa, Brunnsberg arvioi.

Kivenheiton päässä sijaitsevassa Fat Lizardissa fiilis on rauhallisempi, mutta asiakasvirta tasaista. Molempia paikkoja voi kuvailla hipsterihenkisiksi, mistä kielivät myös suosikkioluiden tyypit: pintahiivakäymisellä pantavat West Coast IPAt ja New England IPAt ovat hyvin esillä.

Brunnsbergille maistuu tänään New England IPA, mutta oikeastaan hän on perinteisen belgialaisen luostarioluen ystävä. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus oluen kotikeitosta ja hän on tuomaroinut kansainvälisiä olutkilpailuita niin Suomessa, muualla Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin.

– Ennen pandemiaa asuin ja työskentelin Atlantassa, jossa tuomaroin myös kilpailuja, sanoo Euroopan olutkuluttajaliiton ECBU:n hallituksessa istuva Brunnsberg.

Perinteisempiä oluita Espoossa voi maistella esimerkiksi Tapiolan brew-pub Gallows Birdissä. Laajan olutvalikoiman lisäksi se mainostaa itseään Espoon suurimmalla kesäterassilla.

Brunnsberg on ollut kehittämässä Gallows Birdille kellerbier-tyyppisen reseptin, jota myydään pubissa nyt Sampokuja-nimellä.

– Se on pohjoisbaijerilainen lagerpohjahiivaolut. Aika runsashumalainen ja kuiva ja se juodaan usein aika tuoreena.

Brunnsbergin mukaan kotioluiden taso on noussut huimasti ja parhaat reseptit lyövät jo kaupalliset tuotteet. Moni kotikeittäjä on päätynyt yrittäjäksi, ja pienpanimoita on Suomessa jo noin 120.

Brunnsberg on itse ammatiltaan ohjelmistokehittäjä. Miksi hän ei ole alkanut pienpanimoyrittäjäksi?

– Olen ehkä liian itsekriittinen. Ajattelen, että en ikinä pääse sille tasolle, jolle belgialaisluostareiden munkit ovat satojen vuosien aikana yltäneet, mies hymyilee.

Andrén kuusi poimintaa Espoon panimopaikoista

Olutasiantuntija André Brunnsberg poimi Espoosta kuusi panimoa, joita oluen ystävien kannattaa kokeilla.

Olarin Panimo

Arvostetussa Suomen paras olut -kilpailussa viime vuonna voiton vienyt panimo muutti Otaniemeen 2019. Taproomin tarjonnassa on useita pysyviä tuotteita sekä säännöllisesti vaihtuvia oluita. Andrén suositus: Area 21 – West Coast IPA -tyylinen olut, jossa maistuu sitrus ja havupuu.

Gallows Bird brew-pub

Kauppakeskus Ainoassa toimiva maineikas espoolainen panimopubi. Sijaitsi aiemmin Niittykummussa. Laadukas olutvalikoima, jossa myös ulkomaisten panimoiden tuotteita. Iso terassi antaa ilta-aurinkoon. Andrén suositus: Sampokuja-kellerbier.

Keran hallit

Keran halleilla toimii kolme panimoa: Tired Uncle’s, 8-Bit Brewing sekä Masis Brewing. Panimoiden lisäksi halleilla on runsaasti aktiviteetteja ja kulttuuria. André kehottaa kokeilemaan ainakin brasilialaisen ystävänsä Luca Coelhon keittämiä oluita Tired Uncle’sin taproomissa.

– Luca on myös kotikeiton harrastaja.

Espoon Oma Panimo

Kiviruukissa sijaitseva Espoon Oma Panimo tunnetaan espoolaisten kaupunginosien mukaan nimetyistä oluista. Kauklahti Lagerin, Nuuksio Stoutin tai Westend Vehnäoluen lisäksi valikoimassa on paljon eri oluttyyppejä. Panimon yhteydessä myymälä.

Fat Lizard

Fat Lizardin panimo Otaniemessä on IPA-kulttuurin suomalainen tienraivaaja.

– Fat Lizard on tuonut IPA-kulttuuria voimakkaasti esille ja auttanut siten osaltaan esimerkiksi Olarin Panimoa, sanoo Brunnsberg.

Panimon taproom on pieni ja siisti. Avovintillä on esiintymispaikka pienelle yhtyeelle. Andren valinta: Sweet Mary Double IPA.

Salama Brewing

Ei pidä unohtaa Lommilan Motonetin liepeillä Bembölessä sijaitsevaa Salama Brewing -panimoa ja panimomyymälää. 2018 perustetun panimon valikoimassa ovat nyt muun muassa vahvat Idaho Tallboy NETIPA sekä Mashed Rune Imperial Pastry Stout.

Olutkulttuuri

Kotimaisuus löi läpi

Viime vuosien olutbuumi ei ole André Brunnsbergin mukaan vain suomalainen ilmiö, vaan kulttuuri on edennyt harppauksin muuallakin. Suomalaisittain suuri muutos liittyy silti kotimaisuuteen. Aiemmin pubien valikoimassa korostuivat monet ulkomaiset merkit.

– Saksassa ja Belgiassa tilanne on pitkään ollut se, että ulkomaisia oluita on tarjolla vähemmän.

Panimoalan suurin epäkohta tällä hetkellä on postimyyntikielto.

– On älytöntä, että kuluttaja voi tilata alkoholia ulkomailta, mutta kotimainen pienpanimo voi myydä sitä postitse vain perustamalla varaston Viroon.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut