Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen kautta kierrätettiin viime vuonna jo 5,6 miljoonaa tavaraa.
Kierrätetyn tavaran määrä on kasvanut vuosi vuodelta, sillä ennen pandemiaa luku oli 5 miljoonaa tavaraa vuodessa.
Kierrätyskeskus arvioi, että viime vuonna kierrätyksen ansiosta säästämään 51 miljoonaa kiloa kiinteitä luonnonvaroja.
Toimitusjohtaja Juha Lehtikuja sanoo tiedotteessa, että uudelleenkäyttö on keskeinen osa kiertotalousaikaa.
– Kun tuotteille saadaan kunnolliset korjaus-, kunnostus- ja uudelleenkäytön markkinat, niiden elinkaarta pystytään pidentämään. Näin säästetään hupenevia neitseellisiä luonnonvaroja ja vähennetään jätteiden määrää.
Merkittävä osa tuotteista eli peräti 2,5 miljoonaa tavaraa kierrätettiin viime vuonna ilmaiseksi. Se tarkoittaa noin 6 850 tavaraa vuoden jokaisena päivänä.
Ilmaistavaroiden jakamiselle on useita syitä.
– Osa tavaroista, kuten pikkuvikaiset vaatteet, laitetaan suoraan jakoon myymälöidemme ilmaisosastoille. Osa päätyy sinne sen jälkeen, kun ne eivät ole löytäneet ostajaa. Näin pyrimme minimoimaan jätteeksi päätyvän tavaran määrän. Samalla varmistamme, että meillä on joka päivä uutta kiinnostavaa tavaraa myynnissä, Lehtikuja perustelee.
Lehtikuja nostaa esille myös sähkö- ja elektroniikkalaitteiden (SER-laitteet) kierrätyksen.
Vaatteiden, kirjojen, huonekalujen ja muun tavaran lisäksi Kierrätyskeskukseen voi tuoda kaikenkuntoisia SER-laitteita. Kierrätyskeskus pystyy korjaamaan ison osan laitteista myyntikuntoon.
– Viime vuonna meille lahjoitettiin yli miljoona kiloa sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Kunnostimme tästä uudelleenkäyttöön yli 100 tonnia eli yli 10 prosenttia, mikä on ihan hyvä saavutus, kun vastaava SER-uudelleenkäyttöluku on Suomessa keskimäärin vain kaksi prosenttia.
Lähivuosien aikana Kierrätyskeskuksen tavoitteena on tehdä tavaroiden uudelleenkäyttö entistä helpommaksi tuomalla palvelut lähemmäs ihmisiä.