Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon tuomiokirkossa kuullaan taidemusiikin huippunimiä – festivaalin avaa harvoin esitetty kuoroteos

Festivaali: Perinteinen Urkuyö ja Aaria -festivaali tarjoilee kesäiltoina klassista musiikkia monipuolisesti.

Urkuyö ja Aaria -festivaali kokoaa taidemusiikin huippunimiä Suomesta ja ulkomailta Espoon tuomiokirkkoon koko kesän ajan aina torstai-iltaisin.

Viime syksynä festivaalin taiteellisena johtajana aloittanut Tuomas Katajala on rakentanut kesän ohjelmiston kolmen vahvan teeman ympärille.

– Tasa-arvon nimissä haluan nostaa esille naissäveltäjiä. Lisäksi festivaali esittelee taiteilijapariskuntia ja nostaa esille Franz Schubertin musiikkia.

Suunnilleen samaan aikaan työnsä aloitti Urkuyö ja Aaria-festivaalin uusi toiminnanjohtaja Jussi Merikanto.

Urkuyö ja Aaria -festivaalin konsertit kuullaan Espoon tuomiokirkossa lukuun ottamatta avajaiskonserttia, joka on Tapiolan kirkossa.

– Avajaiskonsertissa kuullaan meillä harvoin esitetty Franz Schubertin Messu Es-duuri viidelle solistille, orkesterille ja kuorolle. Tätä voi luonnehtia suureelliseksi kuoroteokseksi, Tuomas Katajala sanoo.

Ihmisillä on nyt patoutunut kulttuurin nälkä.”

Espoolainen musiikkiosaaminen on vahvasti läsnä Tapiolassa kuultavassa konsertissa, sillä tähtisolistien Anu Komsin, Jenny Carlstedtin, Tuomas Katajalan, Johan Krogiuksen ja Jussi Juolan lisäksi esityksestä vastaavat Tapiola Sinfonietta ja Tapiolan kamarikuoro.

Toisena teoksena kuullaan myös vuonna 1828 sävelletty Intende Voci tenorille, orkesterille ja kuorolle.

Urkuyö ja Aaria-festivaali lisää näkyvyyttään pääkaupunkiseudulla, ja sama Schubert -konsertti kuullaan seuraavana päivänä, 3. kesäkuuta Kallion kirkossa.

Festivaalikesä jatkuu 9. kesäkuuta alkaen torstaikonserteissa aina elokuun loppuun Espoon tuomiokirkossa.

Kesäkuun toisessa konsertissa pianisti Laura Mikkola sekä taiteilijapariskunta, sopraano Marjukka Tepponen ja baritoni Kevin Greenlaw tarjoilevat saksalaisen lied-tradition helmiä.

Ohjelmassa kuullaan romantiikan ja myöhäisromantiikan ajan kuuluisten taiteilijaparien eli Clara ja Robert Schumannin sekä Alma ja Gustav Mahlerin sävellyksiä.

Cantores Minores -poikakuoro juhlistaa 70-vuotista historiaansa myös Espoossa esiintyen tuomiokirkossa 16. kesäkuuta. Samana iltana esiintyy lisäksi Markus Wargh, joka on pohjoismaiden menestyneimpiä urkureita.

Juhannusaatonaaton iltamissa 40-vuotistaiteilijajuhlaansa viettää baritoni Jaakko Kortekangas yhdessä pianisti Kirill Kozlovskin kanssa. Tähän iltaan sisältyy perinteinen yhteislaulutilaisuus.

Heinäkuun kotimaisiin taiteilijavieraisiin lukeutuvat Anu Komsi (sopraano) ja pianisti Pia Värri, joiden esittämän Kaija Saariahon Saarikoski-sarjan levytys sai Yleisradion Vuoden Levy- ja Emma-palkintoehdokkuudet.

Kotimaisen ohjelmiston lisäksi festivaali saa myös kansainvälisiä vieraita: heinäkuussa Espooseen odotetaan vuoden 2019 Cardiffin BBC Singer of the World -laulukilpailun voittanutta ukrainalaisbaritonia Andrei Kymachia, joka esiintyy suomalaispianisti Hans-Otto Ehrströmin kanssa.

– Huipputason urkukonsertti on luvassa, kun yksi Pariisin Notre Dame -katedraalin pääurkureista, ranskalainen Vincent Dubois saapuu Espooseen. Samana iltana konsertoi Suomen merkittävimpiin nuoriin urkutaiteilijoihin lukeutuva Pétur Sakari, Tuomas Katajala mainitsee.

Koronarajoitusten vuoksi kaksi esitystä siirtyi viime kesältä tulevalle kesälle.

Toinen näistä on ajankohtainen monologiooppera Ilona irti, joka on Urkuyö ja Aarian tilausteos.

Timo-Juhani Kyllösen sävellys ja Leena Lehtolaisen libretto kertovat ajankohtaisen tarinan naisen asemasta nykypäivän yhteiskunnassa. Monologioopperan solistina laulaa sopraanolahjakkuus Aurora Marthens ja jousitriona soittavat Rebecca, Jonathan ja Jan-Paul Roozeman, espoolaislähtöisiä kaikki.

Näyttämömusiikkia kuullaan myös toisessa viime kesältä siirtyneessä esityksessä, joka on Jorma Panulan Peltomiehen rukous. Solistina esiintyy baritoni Elja Puukko.

Tuomas Katajala näkee, että ihmisillä on nyt patoutunut kulttuurin nälkä.

– Minulla on vahva tunne siitä, että ihmiset kaipaavat enemmän ja enemmän kulttuuria, joka myös luo toivoa tähän maailmantilanteeseen, hän sanoo.

Kesän viimeinen konsertti on 25. elokuuta, jolloin juhlistetaan myös 50-vuotiasta Espoon kaupunkia Suomalaisen barokkiorkesterin ja viulisti Kreeta-Maria Kentalan johdolla.

– Espoon kaupunki ja Espoon seurakunnat mahdollistavat tuellaan korkeatasoisen festivaalin toteuttamisen. Myös yhteistyö Tapiola Sinfoniettan kanssa on merkittävää, Tuomas Katajala kiittää.