Diplomaattiperheen lapsena Ilona Cutts (o.s. Sampovaara) on vauvasta asti asunut eri puolilla maailmaa. Perhe lähti Tapiolasta maailmalle, kun Ilona oli kahden kuukauden ikäinen. Hänellä on kuitenkin lämpiä muistoja Tapiolasta, sillä äiti asui siellä viimeiset vuotensa.
Pisimmän ajan, 21 vuotta – muun muassa kaikki lukiovuotensa – Ilona Cutts on asunut Meksikossa. Vuonna 2016 hän muutti Georgian osavaltioon Atlantaan.
– Meksikon kirkas ja voimakas valo ja maan värimaailma näkyvät taiteessani edelleen, Cutts sanoo.
Ilona Cuttsin värikkäitä, erikoisella tavalla todellisuutta ja fantasiaa yhdistäviä maalauksia on nyt nähtävillä Leppävaarassa Galleria Aarnissa Homecoming/Kotiinpaluu-näyttelyssä.
Intohimo taiteen tekemiseen syttyi varhain.
– Opiskelin Meksikossa IB-tutkinnon ja siinä sai valita pääaineen ja sivuaineet. Valitsin pääaineeksi taiteen ja aloin maalata vakavasti jo 16-vuotiaana, Cutts kertoo.
Äiti opetti minut näkemään.
Hän perusti kodin alakertaan oman ateljeen. Aluksi vanhemmat luulivat, että tyttö oli liian nuori tietämään, mitä haluaa. He yrittivät ensin ohjata tätä grafiikan suuntaan.
Molemmat vanhemmat kannustivat tytärtään taiteen tekemiseen. Euroopan matkoilla he kävivät taidemuseoissa, muun muassa Louvressa.
– Erityisesti äidillä oli suuri merkitys siihen, millaiseksi kasvoin taiteilijana. Äiti keräsi taidetta ja antiikkia. Hänellä oli silmää kaikelle kauniille, vaikkapa ruusuille. Me saatoimme pitkään tutkia ruusua, sen anatomiaa ja värimaailmaa. Äiti opetti minut näkemään.
Cutts kokee, että visuaalinen kieli muuttuu iän myötä. Siitä tulee rikkaampaa.
– Ilmaisustani on tullut enemmän ja enemmän figuratiivista.
– Ennen maalasin mielikuvituksesta, mutta viime vuosina olen alkanut käyttää eläviä malleja.
– Se lähti siitä, että pidin näyttelyn Keravan taidemuseo Sinkassa. Alisa-niminen tyttö tutki pitkään yhtä maalausta ja sen vuoksi hänen isoäitinsä otti minuun yhteyttä Facebookin kautta. Alisaa kiinnosti, mitä haluan maalauksellani kertoa.
Ilona ja Alisa ystävystyivät, ja nyt Alisa on mallina näyttelyn maalauksessa Viva la vida ja kahdessa pienemmässä teoksessa.
Näyttelyssä on myös valokuvia, joiden mallitytöt on puettu Cuttsin vintage-liikkeestä hankkimiin tanssipukuihin.
– Aluksi kuvasin tyttöjä valkoisen taustan edessä. Sitten keksin, että voin tehdä ateljeehen taustaksi sommitteluja, joissa käytän muun muassa äitini keräämiä kauniita esineitä.
Viime aikoina Ilona Cutts on laajentanut työskentelyään taiteilijoiden konsultointiin netissä.
– Haluan jakaa tietoa ja siksi opastan sekä nuoria että iäkkäämpiä taiteilijoita taiteen markkinoinnissa. Ei sitä tarvitse hävetä, että osaa myymisen taidon.
Cuttsille Suomi on iso markkina, ja hän on vasta avaamassa ovia Amerikan markkinoille. Tähän mennessä hänellä on ollut kaksi omaa näyttelyä Atlantassa ja lisäksi hän on osallistunut ryhmänäyttelyihin New Yorkissa ja Los Angelesissa.
Seuraava näyttely on Wisconsinin Wausaw Museum of Contemporary Artissa.
Homecoming/Kotiinpaluu-näyttely jatkuu Galleria Aarnissa 27. maaliskuuta asti.
Galleria Aarni toimii kauppakeskus Sellon kolmannessa kerroksessa. Avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–19 ja viikonloppuisin kello 12–16.