Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin paljon suomalaisten ostovoima heikkenee tänä vuonna , ennustaa Danske Bank – Myös syvä taantuma mahdollinen, jos Venäjän aloittama sota laajenee

Ukrainassa käytävä sota heikentää tänä vuonna Suomen taloustilannetta ja suomalaisten ostovoimaa, ennustaa Danske Bank. Venäjän aloittama sota nostaa esimerkiksi energian ja elintarvikkeiden hintoja entisestään.

Pankki arvioi inflaation nousevan Suomessa tänä vuonna 4,4 prosenttiin, kun samaan aikaan suomalaisten ansiotaso nousee 2,8 prosenttia.

– Joidenkin kuluttajien ostovoima heikkenee 2022, mutta melko vakaa työllisyys ja kertyneet säästöt auttavat lisäämään kulutusta maltillisesti koronarajoitusten poistuessa. Kilpailijamaiden työvoimakustannusten maltillinen nousu ja epävakaa talousnäkymä kuitenkin rajoittavat palkannostovaraa, sanoo tiedotteessa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Danske ennustaa kuitenkin tilanteen tasaantuvan jo ensi vuonna, jolloin palkat nousevat jo inflaatiota enemmän.

Myös huomattavasti heikompi talouskehitys on mahdollista, jos sota laajenee.

– Sodan laajeneminen tai energiakriisin aiheuttama taantuma euroalueella ajaisivat Suomenkin syvään taantumaan. Pessimistisemmässä skenaariossa Suomen talous supistuu liki 2 prosenttia vuonna 2022. Vaikutusten mittakaavan ja keston arviointi on erittäin hankalaa, mutta odotamme Suomen talouden kestävän kriisin suhteellisen hyvin.

Talousnäkymien ennustaminen on pankin mukaan nyt epävarmaa, koska Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on poliittisia ja taloudellisia seurauksia.

– Vuoden 2022 alussa Suomen talouskasvu näytti jatkuvan pirteänä, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainassa heikentää vientiä, lisää epävarmuutta ja nostaa inflaatiota, Kuoppamäki sanoo tiedotteessa.