Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies vaani pienikokoisia ihmisiä pyörätiellä ja hyökkäsi heidän kimppuunsa, tuomittiin ehdolliseen vankeuteen – selitti tekojaan elämäntilanteen ja humalan yhteisvaikutuksella

1970-luvun loppupuolella syntynyt mies on tuomittu vuoden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä, naisen pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

Tuomiota on lieventänyt osaltaan se, että oikeus ei ole päässyt uskottavaan käsitykseen miehen motiiveista. Joka tapauksessa mies muun muassa pysäytti vuonna 2018 kovin ottein pyöräilleen lapsen, ja yritti houkutella tätä kyytiinsä. Lapsi hoksasi tilanteen luonteen ja huusi sen verran kovaa, että pääsi pakenemaan tilanteesta.

Kaksi viikkoa tästä vastaan pyöräili pienikokoinen nainen. Tällä kertaa hän kävi naisen kimppuun puukko kädessä, ja yritti raahata tämän pakettiautoonsa. Nainen laittoi vastaan sillä seurauksella, että seuranneessa käsikähmässä hän sai puukosta haavan. Tilanteen pelasti ohi ajanut autoilija, joka huomasi tapahtumat, teki u-käännöksen ja painoi auton äänitorven pohjaan. Tämä pelästytti hyökkääjän siinä määrin, että tämä luikki tiehensä.

Tuomittu otettiin kiinni ja tässä vaiheessa hänen puhelimestaan löytyi lähes 1 000 lapsipornoaiheista kuvaa. Puhelimesta löytyi myös aiheeseen liittyviä videoita. Tapahtumat sattuivat Keminmaalla.

Tuomittu selitti tekojaan oikeudessa huonon elämäntilanteen ja humalan yhteisvaikutuksella, jonka seurauksena hän oli purkanut pahaa oloaan vain sattumalta johonkin henkilöön. Oikeudelle jäi todisteidenkin valossa epäselväksi se, olivatko tekijän motiivit seksuaalisuuteen tai seksuaaliseen väkivaltaan kytkeytyviä.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Rovaniemen hovioikeus korotti tuomiota vuoden mittaiseksi, mutta piti tuomion kuitenkin ehdollisena.