Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Siitepölykausi alkoi jo: "alkaa olla ilmassa jatkuvasti" – Tällaiselta näyttää allergiakevät

Siitepölyallergikkojen piina on alkanut eteläisessä Suomessa, sillä pähkinäpensaan ja lepän siitepölyä leijuu jo ilmassa. Tällä hetkellä oireita saavat lähinnä herkimmät, kertoo dosentti Annika Saarto Turun yliopiston siitepölytiedotuksesta, joka seuraa koko maan tilannetta.

– Herkimmät saavat oireita jo silloin kun pitoisuuksia ei voi virallisesti todeta. He yleensä jo siinä vaiheessa hankkivat lääkkeet. Luulen, että pahimmin allergisille tämä ei tule yllätyksenä.

Suomessa puut eivät vielä kuki, mutta lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä kantautuu jo meille Ruotsista ja Baltiasta.

– Kaukokulkeumia on tullut satunnaisesti jo usean viikon ajan, mutta aloitimme säännöllisen tiedottamisen tuossa 1,5 viikkoa sitten, kun näytti siltä, että nyt sitä alkaa olla ilmassa jatkuvasti, Saarto kertoo.

Tällä hetkellä määrät ovat vielä vähäisiä, mutta jo huomenna keskiviikkona lepän siitepölyä on Uudellamaalla hetkittäin jo kohtalaisesti ja torstaina myös Lounais-Suomessa.

Pahimmin allergisille tämä ei tule yllätyksenä.

Dosentti Annika Saarto, Turun yliopisto

– Odotellaan, että Lounais-Suomessa ja Uudellamaalla pähkinäpensas alkaisi ihan parin päivän sisään kukkia ja leppäkin varmaan sitten noin viikon kuluessa lämpimimmillä paikoilla. Jo ennen kuin ne alkavat kukkia, Suomen eteläpuolelta tulee yhä kaukokulkeumia, Saarto kertoo.

Siitepölyn kantautumiseen muualta vaikuttavat ilmavirtaukset ja se, miten voimakkaasti puut naapurimaissa kukkivat.

Koivun ensimmäiset siitepölyt ovat yleensä Suomessa kaukokulkeutumina huhtikuun puolivälissä ja Suomessa puu alkaa kukkia huhtikuun lopussa. Koivuallergikoille pahin aika on yleensä vapun tienoilla.

Allergikoille Annika Saartolla on hyviä uutisia: keväästä on tulossa viimevuotista helpompi.

– Tänä vuonna (koivulta) odotetaan paljon heikompaa kukintaa kuin viime vuonna, jolloin koivulla oli runsaan kukinnan vuosi. Tyypillisesti puut eivät pysty kukkikaan voimakkaasti kahta vuotta peräkkäin.

Saarto toteaa, että Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennusteen mukaan koivun siitepölyä olisi tänä keväänä jopa vain noin viidesosa viimevuotisesta.

Muilla puilla vuosivaihtelu ei ole niin selvää kuin koivulla, mutta myös leppä kukki Saarton mukaan poikkeuksellisen runsaasti viime vuonna.

– Uskoisin, että samasta syystä se ei tänä vuonna kuki yhtä runsaasti. Pähkinäpensas puolestaan on suhteellisen tasainen kukkija vuodesta toiseen, mutta silläkin oli viime vuonna voimakkaita pitoisuuksia. Luulisin, että siinä ei ole suurta eroa aikaisempiin vuosiin.