Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raiskauksesta tuomitun miehen tekemä henkirikos ihmetyttää: Miksi raiskaaja saa olla vapaana? – Käräjätuomari kertoo linjaukset

Oikeus: Seksuaalisirikollisten saamat vankeustuomiot ovat koventuneet.

Ensimmäisen seksuaalirikostuomion saaneet odottavat vankilaan menemistä yleensä vapaalla jalalla, jos tuomio on alle kaksi vuotta. Tätä kovemmissa tuomioissa siviiliin jäädään vain poikkeustapauksissa. Syitä voivat olla tuomitun nuori ikä tai erityisen vakava sairaus, sanoo Helsingin käräjäoikeuden käräjätuomari Petteri Plosila.

Tänä talvena huomiota on herättänyt Harri Puhjon viime lokakuussa saama kahden vuoden tuomio raiskauksesta ja pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Iltalehden mukaan hovioikeus ei määrännyt häntä tuolloin vankilaan, koska syyttäjä ei sitä vaatinut. Nyt Puhjoa epäillään helmikuisesta noin 30-vuotiaan naisen murhasta.

Uudellamaalla vankilaan menemistä odottaa tällä hetkellä reilut sata eri rikoksista tuomittua.

– Kyseessä on yleensä lyhyt alle puolen vuoden tuomio esimerkiksi rattijuopumuksista tai huumausaine- ja talousrikoksista. Joukossa on myös seksuaalirikoksia, mutta ei juurikaan törkeitä seksuaalirikoksia. Aina on kuitenkin yksittäisiä tapauksia, sanoo Rikosseuraamuslaitoksen Etelä-Suomen arviointikeskuksen ma. johtaja Sanna Riila.

Jonot pidentyivät korona-aikana. Aikaa menee keskimäärin 2–4 kuukautta.

Riila sanoo, että jonon ohi vankilaan voidaan kuitenkin passittaa esimerkiksi sellaisia tuomittuja, joiden arvioidaan jatkavan rikollista toimintaa.

Plosila sanoo, että viime vuosien aikana seksuaalirikoksista on annettu Suomessa yhä kovempia tuomioita. Alle kahden vuoden rangaistuksen sijaan annetaan useammin yli kaksi vuotta.

Hän sanoo, että rajanveto helpottuu sen jälkeen, jos hallituksen esitys seksuaalirikosten sääntelystä hyväksytään. Tuolloin rangaistus esimerkiksi törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä olisi aina vähintään kaksi vuotta. Maksimirangaistus on kymmenen vuotta.

– Silloin myös ensikertalaiset vangitaan.

Käräjätuomari Petteri Plosila on ollut useissa seksuaalirikosoikeudenkäynneissä.

– Yli kahden vuoden tuomioissa olen määrännyt vangitsemisen heti.

Plosila muistuttaa että seksuaalirikosten kirjo on valtava. Hän sanoo, että niin sanotussa puskaraiskauksesta tulee aina vähintään kolmen vuoden tuomio. Kahden vuoden tuomion rajanveto voi olla vaikeampi tapauksissa, joissa on menty esimerkiksi yhdessä jatkoille, mutta siellä kaikki ei ole sujunut yhteisymmärryksessä.

Täysi-ikäinen ei saa olla seksuaalisessa kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa.

– Jos ollaan hyvin lähellä 16 vuoden suojaikää ja ikää ei ole kuitenkaan ihan täysin varmistettu ja sormi on ollut jossain, niin kyse ei ole välttämättä oikeudellisesti arvioiden kokonaisuutena arvostellen törkeästä teosta, jolloin tuomitun vankilaan lähtö ei tule välttämättä heti, Plosila sanoo.